Martin Blomgren om Nibes ras: ”Det mesta emot sig”
Värmepumpsbolaget Nibe backar för fjärde dagen i rad med en nedgång om 1,7 procent på fredagen och är därmed tillbaka på samma låga nivåer som före pandemin. På ett år har aktien tappat 40 procent men trots raset ser EFN:s Martin Blomgren fortsatt aktien som högt värderad.
– Inte konstigt att investerarna ryggar tillbaka, säger analytikern.
Dagens nedgång innebär en aktiekurs på 39,95 kronor och sedan rapportsläppet den 15 november har närmare 25 procent av aktien utraderats. Senast så låga nivåer syntes till var julen 2019 innan pandemiraset då småspararfavoriten stod i 27,81 kronor som lägst.
Tredje mest blankad
I samband med att det stod klart att Donald Trump blir USA:s nästa president fick sig aktien en törn och sedan dess har aktien rasat närmare 30 procent och på ett år är aktien ned 40 procent. Som Stockholmsbörsens tredje mest blankade bolag med 9,22 procent av aktierna blankade, backar investerarna inför helårsrapporten som släpps den 14 februari.
Efter presentationen av tredje kvartalet skrev EFN:s analytiker Martin Blomgren att hoppet om att botten var nådd ökade men att aktien inte var något fynd på 52,04 kronor, och med årets P/E-tal ser han fortfarande inte att värderingen riktigt är där.
– 2025 är tänkt att bli året där Nibe studsar tillbaka och visar tillväxt och tvåsiffriga rörelsemarginaler igen. Även om kursen redan har fallit brant och inlett året svagt så är värderingen inte låg, med ett p/e-tal kring 25 i år, och då förblir aktien känslig för alla utspel som hotar bilden av Nibe som en comeback kid, säger han.
"Inte konstigt att investerarna ryggar tillbaka"
Som högst stod aktien i 138,65 kronor i mitten av november 2021 och sedan glansdagarna 2022 när värmepumpsmarknaden i Europa var glödhet, har aktien successivt tappat fart i takt med att intresset för värmepumpar har kylts av.
– Om Nibe hade i princip allt med sig under den första tiden efter pandemin – låga räntor, konsumenter som investerade i sina hem, höga energipriser, distributörer som byggde upp lager, statliga stimulanser och stor efterfrågan på grönstämplade aktier – så har de nu haft det mesta av det här emot sig under en period. Då är det inte konstigt att investerarna har ryggat tillbaka, säger Martin Blomgren.