Prenumerera

Matjättarnas krav på regeringen

Matjättarnas möte med regeringens representanter är över.
Både Coop och Ica ställde liknande krav – i hopp om att påverka prisutvecklingen.
– Det var ett väldigt positivt möte, säger Ica Sveriges vd Eric Lundberg till Expressen.

Gustav Tägtström
Gustav TägtströmReporter EFN Finansmagasinet
Anders Torell, Simone Margulies och Eric Lundberg. Foto: TT Nyhetsbyrån
Publicerad: Mar 20, 2025, 15:36Uppdaterad: Mar 20, 2025, 17:36
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Missnöjet med de höga matpriserna har fått vissa konsumenter att bojkotta de stora butikskedjorna. Samtidigt har regeringen intensifierat sina insatser för att hantera frågan.

På torsdagen kallades Sveriges största dagligvaruaktörer – Ica, Axfood och Coop – till ett möte med finansminister Elisabeth Svantesson och landsbygdsminister Peter Kullgren.

Efter mötet beskrev Ica-vd:n Eric Lundberg samtalet som både ”positivt” och ”konstruktivt”, men avfärdade att regeringen kommit med konkreta krav på prissänkningar.

– Men vi ska kunna ha en fortsatt positiv dialog, där vi kan jobba tillsammans för att påverka den här utvecklingen framåt, säger Lundberg.

Två konkreta åtgärder presenterades

Även Coops vd Anders Torell och Axfoods vd Simone Margulies var nöjda med mötet och betonade att de inte upplevde att regeringen pressade dem.

– Det vi diskuterade var olika förslag och lösningar som kan minska kostnadsbördan i flödet, säger Torell till Expressen.

Under mötet var både Coop och Ica överens om två konkreta åtgärder från regeringen som de menar skulle kunna bidra till lägre priser:

1 Sänkt arbetsgivaravgift för unga

2 Lägre moms på frukt och grönt

Enligt Ica och Coop skulle dessa förslag kunna ge omedelbara effekter på matpriserna.

”Tufft för väldigt många”

Elisabeth Svantesson betonar att regeringen gör sitt yttersta för att underlätta för konsumenterna genom sänkta skatter och stärkt köpkraft. Samtidigt efterlyser hon större transparens från livsmedelsföretagen när det gäller prissättning. Däremot avfärdar hon påståendet att matbutikerna utnyttjar hushållen för att öka sina marginaler.

– Min bild är att det är tufft för väldigt många. En del handlare har det betydligt bättre än andra. Många andra i glesbygd och landsbygd har det rätt så tufft. I den utmaning vi har behöver vi hjälpas åt, säger Svantesson till TT.

På frågan om matpriserna faktiskt kommer att sjunka, är hon optimistisk men nyanserad.

– Det tror jag absolut att de kommer att bli. Speciellt om vi förbättrar konkurrensen. Det finns alla förutsättningar. Men inflationen är dämpad. Den är inte så hög som tidigare vilket betyder att priserna inte ökar i samma takt. Men om alla varor kommer att bli billigare? Nej, det kommer de inte att bli, säger hon.

Gustav Tägtström
Gustav TägtströmEFN Finansmagasinet, Reportergustav.tagtstrom@efn.se
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;