Mental ohälsa ökar – kostnaden är enorm
Mental ohälsa drabbar arbetsplatser världen över där finanssektorn är en av de hårdast drabbade, varnar företag och ekonomer. Det rapporterar Financial Times.


Enligt världshälsoorganisationen WHO och Internationella arbetsorganisationen ILO går cirka 12 miljarder arbetsdagar förlorade varje år på grund av depression och ångest. Det innebär en kostnad på 1 000 miljarder dollar, motsvarande omkring 11 000 miljarder kronor, årligen för den globala ekonomin.
"Problemet är enormt oroande, särskilt bland unga," säger Kate Pickett, epidemiologiprofessor vid York University, till Financial Times, och understryker att ökningen är så pass stor att det inte längre går att enbart förklaras med ökad rapportering.
Vanligare inom finanssektorn
En undersökning utförd av Deloitte visar att andelen anställda i Storbritannien som upplevde utmattning, minskad prestationsförmåga och koncentrationssvårigheter, i år var 17 procent inom finanssektorn jämfört med 12 procent bland arbetsgivare generellt. Undersökningen visade även att den årliga kostnaden per anställd var dubbelt så hög inom finans än i övriga sektorer.
Faktorer som uppges ligga bakom den snabbt stigande utbrändheten är allt ifrån höjda levnadskostnader till en ännu mer utbredd användning av sociala medier. Andelen depressioner ökade med 25 procent mellan 2020 och 21, och enligt WHO:s hälsospecialist Dan Chisholm, är vi inte tillbaka till nivåerna före pandemin.
"Chefer måste vara berätta på fler samtal om hela spektrat om mental ohälsa", säger John Flint, tidigare vd på HSBC.
En ytterligare faktor som lyfts fram av Deloitte är en försämring av ungas psykiska hälsa vilket ökar pressen för arbetande föräldrar. Under 2023 visar ett av fem barn tecken på psykisk ohälsa, jämfört med en av nio under 2017, vilket kostar arbetsgivare i Storbritannien 8 miljarder pund per år.
"Sprids mer skadlig retorik"
En global studie visar att sektorerna där flest blir utbrända är inom finans och juridik och att det även är de sektorerna som jobbar hårdast för att motverka psykisk ohälsa.
Trots stora framsteg för att förbättra den mentala hälsan på arbetsplatser, varnar vissa förespråkare, som Alison Unsted som är vd för Mindforward, för tecken på en tillbakagång — delvis på grund av en motreaktion mot "woke"-attityder och en uppfattning om att sådana frågor till och med driver fram psykisk ohälsa.
"Det sprids mer skadlig retorik, där folk använder termer som 'snowflake' och börjar peka ut mental hälsa som en orsak till inaktivitet i ekonomin. Jag är rädd att detta leder till ökad stigmatisering, vilket kommer hindra människor från att våga tala ut om det", säger hon.
