Ministern efter hoten: "Inget att ta ställning till"

Om inte EU köper mer olja och gas från USA kan nya tullar införas. Så låter Donald Trumps nya handelshot.
Bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa säger att det ännu inte finns några skarpa förslag att ta ställning till:
– Sverige vill handla mer med USA, i båda riktningar, inte mindre.

Trump Dousa
Sveriges utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) säger att "Sverige vill handla mer med USA, i båda riktningar, inte mindre" efter Trumps nya hot om tullar. Foto: AP / TT Nyhetsbyrån
Publicerad: 20 dec. 2024, 15:43Uppdaterad: 20 dec. 2024, 19:08
Hämta EFN:s app - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Efter att Donald Trump deklarerat sig som vinnare av det amerikanska presidentvalet var nya tullar bland det första han meddelade att han ville införa. Det handlade om 25-procentiga strafftullar på alla produkter som importerats från Kanada och Mexiko, samtidigt som han vill införa en extra tio-procentig tull på alla kinesiska varor som importeras till landet.

Under natten till fredag kom Donald Trump med ytterligare ett handelshot – denna gång riktades det mot hela EU.

"Jag sa till EU att de måste kompensera för sitt enorma underskott med USA genom stora köp av vår olja och gas. Annars blir det tullar hela vägen", skrev han på sin egen plattform Truth social.

Bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa säger i en skriftlig kommentar till EFN Finansmagasinet att detta bara är ett utspel i en rad av uttalanden om olika tullar.

– Givet att den kommande administrationen ännu inte tillträtt finns det ännu inte några skarpa förslag att ta ställning till, säger han och tillägger:

– Regeringens främsta prioritet är att samråda inom EU-kretsen och fortsätta främja en positiv agenda med USA. Sverige vill handla mer med USA, i båda riktningar, inte mindre.

LÄS MER: Godkänner ny utgiftsplan: ”inte seriöst”

LÄS MER: Tiktok nära förbud i USA – kan få Trump-hjälp

LÄS MER: Amerikanska tioåringen kan nå 6% med Trump som president

TullarBenjamin DousaUSA

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;