Ministrarnas miljoner på börsen – här är pengarna
Han är rikast på börsen – med nästan 9 miljoner i fonder.
Många äger aktier, trots skarp kritik.
Den symboliska satsningen: 164 kronor i AIK.
Totalt sparar 21 av Sveriges ministrar i fonder eller aktier, elva av dem är börsmiljonärer.
Men hur ser deras portföljer ut? Sparekonomen Frida Bratt recenserar.


(Längst ner i artikeln hittar du grafik för alla ministrars innehav).
Det är bara Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, Pål Jonson (M), försvarsminister, och Romina Pourmokhtari (L), klimatminister, som inte har några anmälda fond- eller aktieinnehav.
Övriga 21 ministrar sparar på börsen, med stor variation i sina investeringar. Vissa med några enstaka tusen kronor, medan andra har flera miljoner investerade. Statsråden tjänar 156 000 kronor i månaden – och statsministern 198 000 kronor – och många av dem stoppar in delar av det i börsen.
Statsministern och statsråden får spara genom fonder eller aktier, men måste redovisa sina innehav och förändringar till Regeringskansliet, vilket gör toppolitikernas portföljer offentligt tillgängliga.
Statsrådens anmälan görs för att skapa transparens kring deras sparande och för att de ska ha avstånd till aktier som kan påverkas av deras egna beslut.
Något som Maria Malmer Stenergard (M) fick kritik för för ett par veckor sedan eftersom hon förra våren köpte aktier i det svenska it- och försvarsbolaget Mildef, samtidigt som Sverige befann sig i förhandlingar om en miljardaffär som gynnade samma bolag, enligt Ekot.
Han är rikast
Men hur ser ministrarnas portföljer ut? Migrationsministern Johan Forssell (M) är rikast på börsen och sparar i fonder och inte i aktier. Han har ett samlat värde på nästan 9 miljoner kronor, genom 14 olika fonder. Johan Forssell, utbildad civilekonom, tycks ha bra koll på läget.
Det säger sparekonomen Frida Bratt:
– Johan Forssells fondportfölj tycker jag skvallrar om en medvetenhet och ett intresse.

Störst innehav har han i fonden Cliens Sverige B på ungefär 1,4 miljoner kronor. Sverigefonden, med stor exponering mot industrin, har gått upp 5 procent i år och nästan 20 procent på tre år.
Näst på listan över de rikaste ministrarna på börsen kommer ytterligare en tung Moderatprofil: justitieministern Gunnar Strömmer. Han samlar ihop 6 miljoner kronor främst i tjänstepensionsfonder från Skandia och Handelsbanken.
Frida Bratt är inte lika nöjd med hans sparande som med hans moderatkollegas.
– Flera av ministrarna är kostnadsmedvetna och har indexfonder som bas, och det är klokt. Men det finns undantag, där jag tror att Gunnar Strömmer skulle kunna spara in en del på fondavgifterna, säger hon.

En av Sveriges yngsta ministrar, Benjamin Dousa (M), är den tredje rikaste. Han sparar också bara i fonder, men med stor variation. Hans cirka 4 miljoner är placerade i en rad olika fonder och som mest har han 1,7 miljoner kronor i AMF Aktiefond Småbolag. Utöver det äger han en lägenhet tillsammans med sin sambo.
– Benjamin Dousas portfölj tycker jag visar på ett verkligt intresse, han har diversifierat mellan många olika regioner och inriktningar, säger Frida Bratt.
Benjamin Dousa har länge haft ett stort intresse av börsen. När han var tolv år köpte han sina första aktier, 100 i Trelleborg, efter tips från sin morbror. Pengarna han stoppade in, 7 500 kronor, kom från hans inkomst av försäljning av jultidningar och majblommor.
Det är i dag samma investering som ligger till grund för hans fondportfölj och lägenhetsköpet.
– En av de saker jag är absolut mest stolt över i livet är att jag gjort en klassresa, säger Benjamin Dousa och berättar hur han prioriterade sparandet som ung.
– Varje krona skulle gå till börsen och till en kontantinsats i framtiden. Jag har verkligen sparat som en galning för att ha råd med det och behövt säga nej till många roliga aktiviteter.

Kritiken mot aktieinnehav
Bland ministrarna är fonder det klart populäraste sparandet. Totalt ligger ministrarnas värde på börsen på runt 37 miljoner kronor, varav 2,5 miljoner kronor är i aktier. 8 av landets 24 ministrar väljer att spara i aktier.
Skolminister Lotta Edholm (L) leder aktieligan, med totalt 703 000 kronor i sju olika aktier. Mest i Atlas Copco och Handelsbanken. Kritiserade Maria Malmer Stenergard (M) är en av två ministrar som bara sparar i aktier, och inte alls i fonder. Hon har 605 000 kronor i olika aktier och andelen i Mildef är värd uppemot 18 500 kronor. Kulturministern Parisa Liljestrands börsinnehav är enbart 19 000 kronor i Ericsson, och inget mer.
Nyligen fick även Mats Persson (L) kritik för att han under tiden som utbildningsminister köpte aktier i Ericsson samma dag regeringen satsade miljarder på forskning som var efterfrågad av just Ericsson, enligt Ekot.

Frida Bratt uttrycker en viss skepsis kring ministrarnas val att handla med just aktier.
– En del ministrar, däribland Maria Malmer Stenergard med flera, äger enskilda aktier. Där behöver man hela tiden tänka sig för både en och två gånger att ett företags verksamhet inte på något sätt tangerar ministerns eget ansvarsområde, säger hon och tillägger:
– Enklast för en person i ministerställning borde vara att helt enkelt spara i fonder i stället för i enskilda aktier.
Utnyttjar man sin maktställning för ekonomisk vinning, ja då är det korruption
Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, håller med. Han tycker överlag att statsråd inte ska handla med aktier.
– De borde rimligen avhålla sig från det, rent generellt, sedan förstår jag att statsråd kan ha aktier när man blir vald, men då kanske man inte ska lattja med dem under en period, säger han och fortsätter:
– Det kan bli problematiskt av många skäl. Regeringsformen säger att man ska agera sakligt och opartiskt och det innebär att bortse från egna ekonomiska intressen. Utnyttjar man sin maktställning för ekonomisk vinning, ja då är det korruption.

Enligt honom handlar det om en förtroendefråga, att bara vetskapen om att statsråd äger aktier i bolag som kan påverkas av beslut kan skada, även om allt sköts som det ska.
– Det är viktigt att vi kan känna förtroende för våra politiker och blotta misstanken kan göra stor skada.
– Det är bara att titta på vilka lösningar det finns internationellt, där en är att man överlåter det åt en förvaltare. Men det löser bara en del av problemet, eftersom man fortfarande vet vad man har för innehav.
Riksdagsledamöter har inte samma redovisningskrav som statsråd, men måste rapportera aktieinnehav över 117 600 kronor, motsvarande två prisbasbelopp. Enligt Olle Lundin bör de, trots den regeln, vara försiktiga.
Sålde andelar i bolag
Även Johan Pehrson – med ett totalt innehav på över 2 miljoner på börsen – sparar också mycket i aktier, totalt mest i ABB Ltd till ett värde av 84 000 kronor.
Men det är viktigt att komma ihåg att detta endast avser ministrarnas egna börssparanden. Tillgångarna de har kan vara klart större.
– Många kan ju ha en partner som sparar på börsen eller så har man investerat i annat, som fastigheter. Det finns flera sätt att spara, säger Frida Bratt.
I december 2022 sålde Johan Pehrson sina andelar i investmentbolaget KB18 Företagsförädling, som han grundade 2013 med lumparkompisar. Tidigare samma år hade det uppmärksammats att bolaget ägde ett vaktbolag, samtidigt som Liberalerna förespråkade fler säkerhetsvakter i samhället.
Försäljningen, som han motiverade med behovet av "armlängds avstånd" som statsråd, gav honom en vinst på 3,7 miljoner kronor, enligt Dagens Industri. Pengarna skulle investeras i ett nytt bolag av ministern.
Johan Pehrson äger även 67 000 kronor i Skistar, vilket gör att han når upp till aktieägarrabatten, som ger förmåner som 15 procent rabatt på skiduthyrning och liftkort.
"Hennes portfölj är väldigt USA-tung"
Elva av ministrarna i Sverige är börsmiljonärer. Överlag får deras sparande både ris och ros av Frida Bratt.
– Hos en del ministrar kan man se ett intresse av att skapa ett effektivt sparande, säger hon och tillägger ett "men":
– Några ministrar äger flera fonder, ibland flera indexfonder, inom samma fondkategori. Man kan lite försiktigt undra varför, exponeringen om det är indexfonder blir ju i princip densamma.
Att vissa ministrar sparar i lite mer nischade fonder, som till exempel Mats Persson valt att göra i en Indienfond, tycker hon är smart.

Störst medskick Frida Bratt vill ge är till Camilla Waltersson Grönvall, som skulle tjäna på att bredda sitt sparande. Kanske framför allt för att USA nu minst sagt är lite skakigt:
– Hennes portfölj är väldigt USA-tung med en USA-fond och en techfond – dessa innehåller till stor del i princip samma bolag, säger Frida Bratt.
Finansministern Elisabeth Svantesson (M) nöjer sig med pensionssparande på börsen genom tre Handelsbankenfonder. Sammanlagt har hon ett sparande på 750 000 kronor.
Statsministerns fondinnehav
Favoritfonden hos ministrarna är Spiltan Aktiefond Investmentbolag, som totalt fem ministrar sparar i.
Därefter kommer Länsförsäkringar Global Index, i vilken fyra ministrar sparar. Tre statsråd äger Ericsson B, vilket gör den till den vanligaste aktien bland toppolitikerna.
Det som sticker ut mest i allas portföljer är kanske ett sparande från Andreas Carlson (KD), infrastruktur- och bostadsminister. Han har valt att satsa på AIK, med blygsamma 164 kronor av AIK Fotboll B-aktien.
– AIK behöver allt stöd de kan få. Jag är stolt över denna symboliska investering, säger han.

Och så statsministern då. Han sparar bara i en fond, SEB Sverigefond, och i den ligger hans värde på 1,4 miljoner kronor. Frida Bratt tycker det å ena sidan är bra, men å andra sidan vill hon också ge statsministern ett tydligt råd.
– Det är fint att hans sparpengar går in i svenska företag, och det är klokt att som statsminister välja en fond i stället för enskilda aktier. Hans Sverigefond har gått bra i år, men han har de senaste åren förlorat på att inte ha en bredare exponering. Nog kan han diversifiera med en indexföljande globalfond, Europafond och tillväxtmarknadsfond.