Mjölkbönders ersättning rusar
Priset på mejerivaror som mjölk, grädde och ost, har rusat under det senaste året – och rusat har även böndernas ersättning. Det rapporterar TT.


Ersättningen till mjölkproducenter i Sverige har ökat med 68 procent från 2021 visar siffror från Jordbruksverket.
Enligt Anna-Karin Hatt, vd för Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), är det en nödvändig utveckling för att trygga framtidens mjölkproduktion i Sverige. Hon lyfter bland annat att svenska mjölkproducenter under lång tid har fått dåligt betalt och att det resulterat i att många gårdar har tvingats till att lägga ner sin verksamhet.
– Mjölkproducenter, liksom andra livsmedelsproducenter, måste få skäligt betalt för det arbete man gör. De måste också kunna få ekonomiska muskler för att kunna investera i att både upprätthålla men också utveckla sin produktion, säger Anna-Karin Hatt till TT.
I en tid av osäkerhet på den globala marknaden anser LRF att en stark inhemsk livsmedelsproduktion är avgörande för Sveriges beredskap. För det krävs god lönsamhet på gårdsnivå samt investeringar för att upprätthålla och utveckla produktionen, menar vd:n.
Trots den skarpa debatten kring matjättarnas prishöjningar, har kritiken mot producentledets ökade ersättningar varit dämpade. Anna-Karin Hatt säger att det inte finns några marginaler att ta från bönderna.
– Svenska lantbrukare anstränger sig varje dag och har gjort det hur länge som helst för att producera så effektivt som möjligt med så små insatser som möjligt och så små kostnader som möjligt. Men i dagsläget finns det ingenting mer att ta på gårdsnivå, säger hon till TT.
Följ taggar
