Myndighetens larm om kapitalförsäkringar
Onoterade tillgångar får placeras i kapitalförsäkringar, men inte på ISK.
Nu beskriver Skatteverket reglerna som rättsosäkra och varnar för att staten går miste om stora skatteintäkter, skriver Di.
Skatteverket menar på att var gränsen går för skatteflykt är otydligt. Det ska finnas stora problem att värdera tillgångarna, vittnar myndigheten om. Situationen beskrivs som rättsosäker och nu vill myndigheten att en utredning tillsätts. Det för att stoppa skatteundandragande i kapitalförsäkringar.
”Skatteverket har även vid sina kontroller uppmärksammat flera fall där tillgångar som inte är marknadsnoterade placeras i försäkringen och värderas för lågt, för att sedan kort därefter vid en extern avyttring värderas betydligt högre”, skriver myndigheten i en inlaga till finansdepartementet som Di har tagit del av.
Finansministern Elisabeth Svantesson (M) ska inte ha tagit ställning till Skatteverkets begäran, enligt hennes pressekreterare. Totalt ska det finns 950 miljarder kronor i svenska kapitalförsäkringar och 235 miljarder kronor i utländska, enligt myndigheten. Syftet med översynen är en mer förutsägbar beskattning, skriver tidningen fortsatt.
Vaga resultat
Idag kan människor placera onoterade tillgångar i kapitalförsäkringar med hjälp av dagens regler. Det leder i sin tur till att de beskattas med en schablonmässig avkastningsskatt. 0,9 procent kommer skatten att vara efter årsskiftet.
Skatteverket har de senaste åren prioriterat den höga risken för skattefusk, men trots det har resultaten varit låga. Kontrollerna av svenska och utländska kapitalförsäkringar mellan 2021-2023 har resulterat i en korrigerad skatt med 93 Mkr samt skattetillägg på 11 Mkr för 140 personer.
Myndigheten vågar inte säga hur stort det verkliga skattefusket är.