Prenumerera

Näringslivets dom över litteraturpriset

Årets Nobelpris i litteratur tilldelas 2024 koreanen Han Kang. Akademins ständige sekreterare Mats Malm mötte den samlade pressen utanför börssalen strax efter klockan 13.
– Uppenbarligen kan man titta på Handelshögskolans läselista om man är intresserad av vem som får priset i framtiden, säger skolans rektor Lars Strannegård.

Claes de Faire
Claes de FaireReporter EFN
Lars Strannegård.
Lars Strannegård, rektor på Handelshögskolan. Foto: TT
Publicerad: Oct 10, 2024, 11:27Uppdaterad: Oct 10, 2024, 12:39
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Nja, att hävda att litteraturen slagit ut jakten, golfen och seglingen bland näringslivets toppar det är nog att kraftigt överdriva. Författaren Jerker Virdborg har tidigare ondgjort sig över bristen på kultur bland börschefer och menar att det till och med kan vara tillväxthämmande vid internationella relationer – vem vill hamna bredvid någon som inte kan diskutera eller fördjupa sig i kultur i ett land som exempelvis Frankrike? Exakt!

Bokcirklar ökar i näringlivet

Just tillväxten på bokcirklar lär vara på väg åt rätt håll och EFN har noterat ett ökat intresse kring just dessa bland finanseliten.  

Vi bad därför några litteraturintresserade högdjur om en första kommentar till pristagaren .

Finansmannen Daniel Sachs:

– Jag blev väldigt berörd och samtidigt provocerad, på ett konstruktivt sätt, av att läsa Vegetarianen; även av att se Beata Gårdelers starka gestaltning på Dramaten i våras. Han Kangs smärtsamma betraktelse av jagets konflikt med kollektivet, av identitet och utopisk ideologi ger viktiga och relevanta perspektiv i vår samtid.

Handelshögskolans rektor Lars Strannegård befinner sig på resa i Oman men som den bokälskare han är tar han sig gärna tid att lämna ett svar.

– Riktigt roligt att Han Kang får Nobelpriset i år. I Handelshögskolans läsecirkel ”SSE Literary Agenda” så läste vi hennes "Vegetarianen” år 2018/2019 och ”Den vita boken” 2019/2020. Uppenbarligen kan man titta på Handelshögskolans läselista om man är intresserad av vem som får priset i framtiden 

Knut Frängsmyr, VD på Real Alliance:

– Det var inget namn jag kände till sen tidigare, men det blir intressant att få upptäcka Han Kang. Med lite tur hinner jag få med en bok på min stundande bröllopsresa. 

Gunilla von Platen, grundare Xzakt:

– Jag kom faktiskt hem från Sydkorea för en vecka sedan men henne har jag ändå ingen koll på.

Gunilla von platen.
Gunilla von Platen känner inte till vinnaren, trots att hon nyligen besökt

Finansmannen Pieter Tham har dessutom skrivit egna böcker:

– Politiskt sett det perfekta valet. Recensionerna av hennes böcker verkar vid en snabb genomgång överlag positiva. Själv har jag inte läst något av henne.  Det mest intressanta är väl nu hur Nordkoreas Kim Jung-un kommer att kommentera utnämningen?   

Styrelseproffset Casten Almquist:

– Har inte läst Han Kang. De beskrivningar av hennes författarskap jag hunnit kika på så här tio minuter efter tillkännagivandet gör mig dock nyfiken.

Casten Almqvist
Casten Almqvist har inte läst Han Kang. Foto: TT

Glad idag?

Glad idag är en klassisk rubrik. Det gäller åtminstone Han Kangs svenska förlag Natur & Kultur. Strax efter tillkännagivandet brakade förlagets hemsida och växel ihop. Förlaget drivs som en stiftelsens vars uppgift, utöver bokgivning, är att "motverka totalitära idéer och statsskick samt främja ekonomisk och politisk frihet".

Historiskt sett har många små förlag med smal utgivning träffat rätt och kunnat slå de stora jättarna på fingrarna med att redan ha pristagaren i sin katalog. Det kan möjligen just de stora jättarna unna dem och sedan eventuellt inleda ett kommersiellt samarbete om utökad utgivning.

Bland förlagsjargong är en sanning att det viktigaste är att någon ärkerival inte visar sig ha gett ut den nyutsedda vinnaren. Inget kul att stå med lång näsa.

 För en hel bransch handlar just den här dagen, kl 13, varje år om att visa om man förstått vad stor litteratur är - eller inte.

Anna Albrektson är professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet och är styrelseledamot i Natur & Kultur sedan 2020.

– Det betyder väldigt mycket för ett förlag att en av våra författare får ett Nobelpris. Det är väldigt glädjande för alla inblandade.

Inte lika glad

Men en som inte är lika glad över valet är författaren Jonas Bonnier.

- Jag rasar över valet. Hur populistiskt har Nobelpriset råd att bli? Nobelpriset ska inte gå till folk jag har läst för 8 år sen för att hon då fick Bookerpriset

 För den samlade branschen är det dock viktigt att det är en författare som kan dra en bred publik till bokhandel och säkra handeln – helst enda fram till jul. Bokhandeln är beroende av just det, att folk söker sig till butikerna och sajterna och då samtidigt köper på sig ytterligare böcker. En bra Nobelpristagare i litteratur skvätter över på andra förlag. På samma sätt som man förr om åren talade om ett Harry Potter-år. Kom en ny bok om den unge trollkarlen så gick föräldrar till butiken och köpte boken och när de ändp var där och köpte boken så…ja, ni fattar.

 Ett bra bok år är helt enkelt bra för alla. Kritikern Björn Werner menar att dagens val är goda nyheter för handeln.

– Kanske ännu mer eftersom hon redan är en populär författare med gott om exemplar av hennes böcker lättillgängliga i handeln. Med mer mindre breda författarskap blir det ju ställtider när boken ska tryckas upp och till och med översättas till svenska.

VD? Läs en samtidsroman

Och Jerker Virdborg?

Jodå, han är nöjd med vinnaren.

– Ett väldigt roligt val, ovanligt ung, en sant musikalisk prosastilist.

– Förstås svårt att mäta om näringslivet blivit mer litterärt, men det hoppas, och tror,  jag. År 2024 är det helt omodernt att som svensk börs-VD aldrig läsa några svenska samtidsromaner, och då syftar jag inte på crime-böcker. Det tidigare starka stigmat mot intellektuella intressen bland svenska fötetagsledare håller på att avta medan fler och fler tecken på uppriktig nyfikenhet och ett större självförtroende går att skönja - äntligen.

Jerker Virdborg
Jerker Virdborg. Foto: TT

Och det är bokcirklarna ett tecken på?

– Att bokcirklar normaliserats även bland män och höga chefer är ett mycket gott tecken, ja, liksom insikten om att personer i ledande positioner idag måste kunna reflektera både väldigt långsiktigt och utanför sin egen marknadsbubbla. Det kräver ett slags existentiell kompetens, som kanske också hänger samman med att dagens svenska börs-VD:ar ägnar mycket mer tid åt sina barn än föregående generationers. Att ta sig tid för läsning borgar för förmågan att reflektera med djupare eftertanke också i affärsbeslut - vi behöver kunna ställa oss utanför samtiden för att se den tydligare. Litteraturen är bättre på detta än till exempel bildkonsten, filmen eller musiken, eftersom en stark bok kräver så mycket mer tid av oss, och därmed förskjuter vårt perspektiv så mycket grundligare.

Påverkar priset börsen?

Börsen sägs ju spegla omvärlden. Är dagens Nobelpris börspåverkande?

– Ibland får ju Nobelpriset tydliga in- eller utrikespolitiska efterverkningar och i förlängningen kan konflikter indirekt påverka de bilaterala relationerna och handelsutbytet med berört land osv. Men då krävs som regel ett mycket kontroversiellt namn från en särskilt repressiv stat och just den ideologiska dynamiken uppstår verkligen inte varje år.

Och som ett sista medskick – om du som börs-vd vill vara lite beläst hösten 2024. Var ska du börja?

– Läs Agri Ismails "Hyper", Karolina Ramqvists "Den första boken" och Klara Krantz "En man som faller" - samtliga från i år. Någon av de tre titlarna kommer med stor sannolikhet att få Augustpriset.

Följ taggar

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;