OMXS30
OMXSPI
NDX

Negativt sentiment ger billiga vinster för Arise

Det lilla vindkraftsbolaget Arise tappar några procent efter morgonens rapport. Trots lägre elpriser steg intäkterna. En eventuell botten i elpriser, lågt värderade tillgångar och ökat intervall på försäljning av projekt ger utrymme för uppvärdering.

Daniel McPhee
Daniel McPheeAnalytiker EFN
Foto: Pressbild
Publicerad: 7 nov. 2024, 16:08Uppdaterad: 11 nov. 2024, 14:41

Sentimentet kring vindkraft är negativt. Nyligen stoppade regeringen planer på havsbaserade projekt och flera affärstidningar skriver om ett strukturellt lönsamhetsproblem med vindkraft.

Lönsam egen produktion

Arise har ännu ingen verksamhet inom havsbaserad vindkraft och via egen landbaserad produktion och projekt har de lyckats tjäna bra med pengar under flera år, till stor del förklarat av höga elpriser.

Trots ett lågt elpris har den egna produktionen i år skapat intäkter på 137 miljoner kronor, och ett rörelseresultat före avskrivningar på 97 miljoner. Efter avskrivningar om 53 miljoner och finansiella kostnader på 4 miljoner, skapades 40 miljoner kronor i resultat under årets tre första kvartal.

De som undviker sektorn hänvisar till politiska risker, slagig produktion och ett högt väderberoende som urholkar den långsiktiga intjäningen. Andra mer positiva pratar gärna om den låga produktionskostnaden, en ökad efterfrågan på el och förbättrad teknik.

Arise kursgraf
Totalavkastning fem år Arise. Källa: Infront

Bud i sektorn

Att döma från årets affärer i sektorn är nog riskkapitalisterna inte helt missnöjda med sentimentet kring vindkraft, de köper gärna bolagsvinster billigt. OX2, tidigare börsnoterat och global spelare inom vindkraft, avnoterades nyligen från Stockholmsbörsen efter ett uppköp av riskkapitalbolaget EQT.

Budet som värderade OX2 till över 16 miljarder kronor, innebar en budpremie på 43 procent, jämfört med stängning dagen innan – en prislapp på 14 gånger förväntade vinsten i år och 10 gånger den förväntade vinsten 2025. Bara månader efter att budet offentliggjorts ingick OX2 ett avtal för byggnation och förvaltningen av en vindpark i Rumänien med ett kontraktsvärde på 2,5 miljarder kronor.

Arise är en liten spelare med ett börsvärde på cirka 1,8 miljarder kronor. Förutom egen elproduktion via vindkraft har de en utvecklingsverksamhet och förvaltningstjänster. På senare år har utvecklingsverksamheten breddats till solenergi och batterilagring.

I tredje kvartalet uppgick nettoomsättningen till 105 miljoner kronor. Ett väsentligt bidrag på 30 miljoner kom från en ökad tilläggsköpeskilling från det tidigare sålda Kölvallen-projektet. Den ökade tilläggsköpeskillingen var ett resultat från en annan affär inom energilagring som gjordes i tredje kvartalet och minskade investeringsbehovet i Kölvallen-projektet.

Stora produktporföljen skapar möjligheter

En stor projektportfölj skapar förutsättningar för framtida affärer. Däremot är majoriteten av portföljen i tidig utvecklingsfas, vilket inte säger mycket om framtida intäkter då stora investeringar krävs för att realisera projekten. Endast 15 procent är i sen utvecklingsfas, vilket översätts till 1 200 megawatt. Energilagringsprojektet Pajkölen som såldes för 30 miljoner i tredje kvartalet uppgick till 40 megawatt.

Nästan alla projekt, oavsett utvecklingsfas, ligger i Norden men projekt i England och Ukraina har påbörjats. Stora satsningar på förnybar energi i Tyskland har däremot gjort landet intressant för framtida projekt.

Den egna anläggningen för produktion prövas för eventuella nedskrivningsbehov på årsbasis. I år bedömdes det finnas övervärden på cirka 70 miljoner euro, vilket kan översättas till 19 kronor per aktie.

Arise återköp har minskat antalet aktier med flertalet procent och bolaget äger nu drygt 3 procent av kapitalet innan de senare ska makuleras. Adderas skulden till börsvärdet uppgår rörelsevärdet till nästan 2,1 miljarder kronor.

Vid utgången av tredje kvartalet hade Arise skapat 185 miljoner kronor i rörelseresultat på fyra kvartal. Det innebär att rörelsen värderas till cirka 11 gånger det historiska rörelseresultatet. Under samma period har bolaget skapat drygt 5 vinstkronor per aktie, vilket delvis påverkades positivt av skatteeffekter motsvarande cirka 1 krona per aktie.

Lågt värderade vinster

Aktien värderas till cirka åtta gånger den vinst som skapats under de senaste fyra historiska kvartalen. Ett litet bolag som Arise med beroende av väder, elpriser och lyckade projekt ska värderas lågt i relation till vinsterna. Och oavsett resultat från Arise lär inte kritiken kring branschens intjäningsförmåga upphöra.

Bolagets vd Per-Erik Eriksson skriver i rapporten för tredje kvartalet att bolagets bedömning är att elpriserna närmat sig bottennivåer och ökad elkonsumtion förväntas som ett resultat av kallare väder och förbättrad konjunktur i Europa.

Aktiens värdering i relation till vinsten, en egen lönsam energiproduktion under perioder med låga elpriser och bedömda övervärden motsvarande 19 kronor per aktie gör Arise intressant. Den stora frågan är om bolaget någonsin blir hemtamt på aktiemarknaden. Och det är svårt att inte fundera på om riskkapitalister utan börsens kvartalsekonomi sitter och räknar på Arise billiga vinster. Det gör bolaget till en uppköpskandidat.

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;