New Wave lockar på lång sikt – trots dagens ras

Efterfrågan är fortsatt trög för sport- och profilklädesbolaget New Wave och bolagets marginaler överraskar negativt. Igen. Det krävs en hel del tålamod för att våga hoppa på aktien just nu.

Martin Blomgren
Martin BlomgrenAnalytiker
"På längre sikt är caset desto mer kittlande", skriver Finansmagasinets analytiker Martin Blomgren i en analys av New Wave. Foto: TT och Pressbild
Publicerad: 7 nov. 2024, 14:55Uppdaterad: 7 nov. 2024, 14:55

Liksom branschkollegan Revolution Race som rapporterade tidigare i veckan har New Wave ett årsfärskt rörelsemarginalmål som ligger på 20 procent. Skillnaden är att medan Revolution sänkte sitt mål till 20 procent i våras så höjde New Wave från 15 till 20 procent. Med tanke på att det tidigare målet länge såg ut att vara ouppnåeligt så var 20-procentsnivån i New Waves fall både ett kvitto på en uthållig förbättring av bolaget och en signal om att ribban hade höjts ytterligare.

Den som trodde att det skulle bli en snabb och härlig resa till det nya målet har dock fått tänka om rejält under året. Två rapporter i följd har präglats av marginaler som drar åt det svaga hållet kryddat med vd-ord från Torsten Jansson som konstaterar att vändningen på marknaden dröjer längre än han väntat sig.

På torsdagen var det dags för en ny dos av samma medicin då rörelsemarginalen på 13,6 procent var en klar försämring mot i fjol och där Torsten Jansson på nytt flaggade för ytterligare några tuffa kvartal framöver. Inget uppmuntrande besked och precis som för Revolution Race blev domen på börsen hård, med en tvåsiffrig kursnedgång.

Största ägare

Kapital %

Röster %

Torsten Jansson

33,6

81,9

Avanza Pension

6,4

1,7

Svolder

6,0

1,6

SHB Fonder

5,0

1,4

Robur Fonder

4,2

1,1

Källa: Holdings 

Finns skäl att inte vara rädd

Trots bakslaget bör man inte vara alltför orolig gällande den mer långsiktiga utvecklingen för New Wave, av ett antal skäl:

Även om rörelsemarginalen faller rejält så stiger faktiskt bruttomarginalen något i kvartalet vilket visar att bolaget håller uppe sina priser istället för att försöka kriga sig till högre volymer med realisationer. På rapportkonferensen adresserade Torsten Jansson också rörelsemarginalmålet: ”Kan vi göra 13,6 procent i en dålig marknad så skrämmer 20 procent inte mig ett dugg.”

Att slutmarknaden i alla tre segmenten som New Wave verkar i (Företag, Sport&Fritid samt Gåvor&Heminredning) backar samtidigt, som de gör nu, är ovanligt och även om försäljningen står och stampar för New Wave så innebär det att bolaget tar andelar från konkurrenterna. Investeringar i produktutveckling och ökad marknadsnärvaro i exempelvis Tyskland och USA och i varumärken som Craft och Tenson kostar på idag. I en bättre marknad kommer skördetiden.

Svaga marknader kan göra att stressade chefer tar korkade beslut. Torsten Jansson har visserligen entreprenörens obotliga optimism i sitt blod men han är samtidigt tydlig med att den allt starkare balansräkningen inte kommer att användas för att stressa fram något förvärv som ska driva kortsiktig tillväxt. Det tar ned risken.

New Wave marginal
Källa: New Wave/Finansmagasinet

En trög marknad som drar sig in i början på 2025 håller tillbaka marginalåterhämtningen men det är ändå rimligt att New Wave successivt får utväxling på lite bättre tillväxt med klara marginallyft kommande två år.

Efter torsdagens kursfall ligger värderingen, givet att prognoserna slår in, på ett p/e-tal i år på närmare 16 som sedan faller till 12 nästa år. Utdelningen bör bolaget kunna hålla kvar på 3,50 kronor per aktie i år för att sedan göra ett kliv upp när vinsten lyfter igen.

2022

2023

2024E

2025E

2026E

Nettoomsättning, mkr

8844

9513

9513

9989

10988

Rörelsemarginal %

17,0

16,6

13,0

15,0

17,0

Vinst/aktie, kr

8,8

8,4

6,4

8,1

10,5

Utdelning/aktie, kr

3,25

3,50

3,50

4,00

5,00

P/e-tal

11,7

12,1

15,5

12,2

9,4

Källa: Finansmagasinet

Även om aktien har tappat en fjärdedel av sitt värde sedan i våras så är den inte vrålbillig och med ytterligare något eller några tröga kvartal runt hörnet så är det svårt att argumentera för en snabb kurscomeback. På längre sikt är caset desto mer kittlande med ett p/e-tal kring 9 för 2026, baserat på en prognos med 17 procents rörelsemarginal.

Lyckas bolaget sedan ta sig till 20-procentsmålet, eller om de lyckas utnyttja konkurrenternas svaghet till att göra ett prisvärt förvärv som får fart på tillväxten, så börjar aktien se riktigt attraktiv ut.

Slutsatsen blir att det behövs ett visst mått av tålamod om man ska köpa aktien idag. Kursgrafen kan mycket väl ta formen av en sidledes krusning den närmaste tiden men när marknaden väl lossnar så bör en ny uppgångsvåg byggas upp. Om ett år har vi förhoppningsvis både sett vändningen i marknaden och börjat blicka in mot ett starkt 2026 och då bör aktien också stå högre än i dag.

New Wave

Börsvärde: 13,1 miljarder kronor

Aktiekurs: 99 kronor

Rekommendation: Köp

För: Tillväxtpotential i varumärken som Craft och försäljningen till idrottsklubbar tillsammans med en högre lönsamhetskapacitet kan leda till uppvärdering.

Emot: Marknaden fortsätter att vara trög och marginalen har varit en besvikelse i år. Risk för att vändningen fortsätter skjutas framåt.

Det här är en aktieanalys från en av våra analytiker på EFN Finansmagasinet.
Analyserna sträcker sig på tolv månaders sikt och utvärderas därefter. Råden som ges är köp, avvakta eller sälj.

New Wave

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;