Resultatet bättre än väntat – ser vändning
Värmepumpsbolaget Nibes justerade rörelseresultat kom in över analytikernas förväntningar medan omsättningen missade estimaten för tredje kvartalet.
– Vi krigar allt vad vi förmår på den marknad som finns och sedan gör vi vårt hemarbete i alla våra olika bolag, säger vd:n Gerteric Lindquist till nyhetsbyrån Direkt.
Värmeteknikbolaget Nibe redovisar ett rörelseresultat på 912 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2024, en nedgång från fjolårets 1.779 Mkr. Väntat var 802 Mkr enligt Infronts sammanställning. Även rörelsemarginalen kom in över förväntan på 9,2 procent, väntat var 7,9 procent.
Omsättningen däremot missade analytikernas förväntningar och uppgick till 9.967 Mkr. Här låg analytikersnittestimatet på 10.117 Mkr. Det var även en minskning från motsvarande kvartal i fjol när omsättningen låg på 11.514 Mkr.
"Efter en period präglad av stora omställningar är vi på väg mot en något stabilare marknad med en bättre anpassad kostnadsstruktur. Lager reduktionerna i distributionsleden börjar ge positiva effekter i tillverkarledet och vi ser en ränte utveckling som är gynnsam för koncernens samtliga tre affärsområden", skriver Gerteric Lindqvist i vd-ordet.
Ser succesiv förbättring av efterfrågan
Den organiska försäljningstillväxten redovisas inte för kvartalet, men för niomånadersperioden var den -20,0 procent. I halvårsrapporten i augusti uppgick den ackumulerade organiska tillväxten, alltså för sexmånadersperioden, till -22,3 procent.
Nibe upprepar sin ambition att under 2025 komma tillbaka till en rörelsemarginal inom respektive affärsområdes historiska intervall.
– Men med det sagt – det är tufft i marknaden. Det är inget att sticka under stolen med. Vi krigar allt vad vi förmår på den marknad som finns och sedan gör vi vårt hemarbete i alla våra olika bolag, säger vd:n Gerteric Lindquist till nyhetsbyrån Direkt.
Med det genomförda, enligt Nibe-chefen mycket ambitiösa, investeringsprogrammet har bolaget skapat goda förutsättningar för framtida rationell expansion, heter det.
"Detta, tillsammans med en förväntad successiv återhämtning av efterfrågan och effekterna av det under året genomförda åtgärdsprogrammet, utgör bakgrunden till vår ambition att under 2025 komma tillbaka till en rörelsemarginal inom respektive affärsområdes historiska intervall", skriver Gerteric Lindquist.
"Den enade kraften saknas"
Bolaget bedömer en viss förbättring av efterfrågan under andra halvåret i år, vilket man även skrev i förra kvartalsrapporten och hänvisar till att räntesänkningarna börjar ge en viss positiv effekt på konsumtionen. Samt att lagernivåerna i distributionsleden förväntas nå mer "acceptabla nivåer" i de flesta marknaderna.
"Den tyska marknaden utgör dock fortfarande ett undantag. Bedömningen är att det där kommer att dröja ytterligare ett par kvartal innan vi ser lagernivåer mer i linje med övriga marknader", heter det i vd-ordet.
Enligt vd:n går omställningen till ett mer hållbart samhälle alldeles för långsamt.
"Trots alla uppenbara varningsklockor att allt inte står rätt till med klimatet saknas tyvärr den enande kraften och samsynen länderna och kontinenterna emellan vad gäller nödvändiga åtgärder."
Lagerreduktionerna i distributionsleden som pågått sedan tredje kvartalet i fjol börjar nu ge positiva effekter i tillverkarledet, skriver Nibes vd Gerteric Lindquist i fredagens delårsrapport.
Enligt vd:n har den större delen av årets nio första månader präglats av stora lageranpassningar i distributionsleden, framför allt vad det gäller värmepumpar och braskaminer. Detta har inneburit att efterfrågan i producent-ledet varit svagare än den underliggande efterfrågan från slutkonsument.
"Sedan halvårsskiftet ser vi tydliga signaler i distributionsleden på att lagernivåerna nått mer acceptabla nivåer i det stora flertalet marknader, vilket har fått en positiv effekt i tillverkarledet", skriver Gerteric Lindquist.
Han uppger vidare att den tyska marknaden dock fortfarande utgör ett undantag. Bedömningen är att det där kommer att dröja ytterligare ett par kvartal innan Nibe ser lagernivåer mer i linje med övriga marknader.