Prenumerera

Texterna som kan förändra hur du ser på världen

En feministisk analys av samhällsekonomin, en text om den svenska sångdivan som var Hitlers favorit – och en betraktelse över tennisens vackraste slag. Det är några av bidragen i första boken i EFN:s nya serie Sikt. 
– Vi tror på texten, den moderna världen har skapats av idéer skrivna på papper, säger Tobias Nielsén, förlagschef på Volante som ger ut böckerna i samarbete med EFN. 

Arne Lapidus
Arne LapidusReporter
sikt
Stefan Hilding, Johan Anderberg, Tobias Nielsen, Johanna Bysell och Magnus Nytell tar sikte på nya böcker. Foto: Sven Lindwall
Publicerad: 27 mars 2025, 07:00Uppdaterad: 9 apr. 2025, 12:43
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Den nya bokserien Sikt fokuserar på samhälle och ekonomi, men är samtidigt en hyllning till det skrivna ordet. Redaktionen säger att man vill bredda läsarnas perspektiv med nya idéer och tankar – och att sådana bäst förmedlas i text. 

”Än idag kan texter förändra hur man ser på världen, på hur ekonomin fungerar eller bara hur man ska se på utmaningar i sitt eget liv. Det händer varje dag, och vi tror att det kommer att hända dig när du bläddrar i den här boken”, skriver redaktörerna Johan Anderberg och Tobias Nielsén i inledningen. 

Tobias Nielsén har byggt upp förlaget Volante som ger ut serien i samarbete med EFN. Han berättar att han just har kommit hem från den internationella bokmässan i London. 

– Där samlas agenter och förläggare, där erbjuds böcker skrivna av intelligenta människor, världens bästa författare. Men Sverige går tyvärr mot en mera provinsiell bokmarknad och mindre idé utbyte, säger han och fortsätter: 

– Vi vill lyfta in de bästa idéerna från tänkare och författare runt om i världen. Det översätts allt färre böcker. Det är farligt om vi tror att vi kan vara självförsörjande på texter och idéer. 

Han berättar om sina favoriter i den första boken, en antologi som kommer ut i april. Bland dem den danska succéförfattaren Emma Holten som bidrar med en originaltext, en feministisk analys av samhällsekonomin. Och den svenske historikern och journalisten Henrik Berggren som skildrar en laddad lunch med ikonerna Karl Gerhard och Zarah Leander som ger en inblick i tidsandan i Sverige under andra världskriget. 

Där skriver Nate Silver, USA:s mest kända prognosmakare som inte tidigare översatts till svenska. Han analyserar hur våra riskpreferenser påverkar vårt agerande. Boken innehåller investeringsgurun Warren Buffetts ”fem viktigaste principer”. Samt ett block där tre ekonomipristagare skriver om sina rön. 

– Min favorittext är tre sidor av den norska biologiprofessorn Anne Sverdrup-Thygeson. Den tar fem minuter att läsa och ger ett nytt perspektiv för att förstå världen, säger Tobias Nielsén, som också varit ordförande i utredningen ”Kreativa Sverige” samt sitter i styrelserna för Förläggareföreningen och Svenska filminstitutet. 

– Vi vill ha texter om ekonomi och samhälle som berör. Att bara läsa någon sida i en av de 15 texterna tar ett par minuter och ger så mycket, särskilt om man jämför med den tid man lägger på att bläddra igenom flöden och nyheter. Därför behövs den här bokserien, säger han. 

Han berättar att man håller på att avsluta andra boken i serien. Den utkommer i juni och innehåller bland annat bidrag av Fredrik Wikingsson, Lars Trägårdh, Anne Applebaum, Garry Kasparov och vinterns bästsäljarförfattare i Norge, Martin Bech Holte. 

FAKTA 

Silver och Buffett 

• Första boken i serien Sikt innehåller 15 texter av svenska och internationella skribenter. 

• Bland bidragen märks ”Floden och byn” av Nate Silver som skriver att våra riskpreferenser avgör vad vi ägnar oss åt, vad vi röstar på och hur vi ser på världen. 

• Där finns texten ”Därför lyssnar alla på oraklet Warren Buffett” som presenterar börsguruns fem viktigaste principer. 

• Den danska författaren Emma Holten skriver i ”Arbetet som gör allt annat arbete möjligt” ocm feministisk ekonomi. 

• Historikern Henrik Berggren visar i ”Hur skulle du ha gjort?” hur dåtida svenska kändisar ställdes inför ett svårt dilemma under andra världskriget. 

• Emma Frans bidrar med ”Så får du ett jobb i framtiden” och Johanna Möllerström med ”Hotet mot vår globala religion” där hon tar upp hur många börjar ifrågasätta meritokratin. 

• Samt ytterligare en rad texter om ekonomi och samhälle. 

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;