Nordea slaktar Hemnets rikturs – aktien faller
Nordea har sänkt sin rekommendation för Hemnet från köp till sälj.
Samtidigt slaktas bolagets riktkurs.
Beskedet får aktien att falla på börsen.
– Det är inte omöjligt att fler banker följer efter, säger Claudia Wörmann, boendeekoonom på Hypoteket.

Dagens Industri rapporterar på torsdagen att Nordea dubbelsänkt Hemnet från köp till Sälj.
Banken anser att det finns en ökad långsiktig risk från andra kostnadsfria konkurrenter när priskänsligheten ökar bland bostadssäljare. Även en oförändrad volymbas motiverar banken till förändringen.
Riktkursen för Hemnet har nu sänkts rejält från 430 kronor till 249 kronor, vilket motsvarar en värdering på 25x ev/ ebitda för 2025 – en värdering i linje med internationella konkurrenter, enligt Nordea.
Vid tiotiden på morgonen var aktien ner 8 procent.
"Även om Hemnet levererade ännu ett kvartal med stark ARPL-tillväxt (genomsnittlig intäkt per annons) och imponerande marginaler under det första kvartalet så ser vi nu de aggressiva prishöjningarna – med en ARPL som ökat 37 procent på årsbasis – som ett tveeggat svärd", skriver Nordea i sin analys.
Lyfter flera risker
Nordea befarar att intäktsökningen kan ha nått en punkt där kundernas priselasticitet börjar öppna för konkurrens, skriver nyhetsbyrån Direkt.
"Vi befarar att bolaget har dragit till sig en konkurrensreaktion som de kan få svårt att försvara sig emot", skriver Nordea.
En potentiell kollaps på bostadsmarknaden och att fastighetsmäklare organiserar sig lyfter banken som de största riskerna för Hemnet-caset.
"Vi nedgraderar vår rekommendation till sälj (tidigare köp) givet den ökade långsiktiga risken kring att kostnadsfria alternativ, såsom Booli (som ägs av statliga SBAB), tar marknadsandelar i takt med att bostadssäljare blir mer priskänsliga", skriver banken vidare.
Inte omöjligt att fler banker följer
Claudia Wörmann, boendeekoonom på Hypoteket, säger att hon är förvånad över sänkningen utifrån ett branschperspektiv.
– Men utifrån ett konsumentperspektiv så tror jag ändå att det är Hemnet man går till, även om kännedomen om andra sajter så som Booli ökat. De har ett sådant försprång. De har varit i gång så länge i mångt och mycket varit föregångare, säger hon.
Är det sannolikt att fler banker följer efter Nordea?
– Det är inte omöjligt. Sannolikt kanske andra tittar på vad Nordea säger, sen kan man ha plockat något på eget hand.
