OMXS30
OMXSPI
NDX

Nu kan Trump göra bitcoin till nya guldet

Står vi på tröskeln till en kryptorevolution?
Och har Sverige i så fall råd att stå bredvid och titta på?
En mindre volatil marknad är nu inom räckhåll, säger bedömarna – men allt hänger på vad en mycket volatil president gör.

Arvid Åhlund
Arvid ÅhlundReporter och krönikör
Publicerad: 16 nov. 2024, 08:04Uppdaterad: 16 nov. 2024, 08:04

Det var det första ”kryptovalet”, skrev Financial Times, för övrigt redan i september.

Naturligtvis var det Donald Trumps förtjänst. 

Han hade länge varit skeptisk. Viftat bort Bitcoin som ”bedrägeri” i en intervju 2021 och vacklat så sent som hösten 2023. (Tekniken var rena kinesiskan, sa han.)

Men han förstod sin kärnpublik och lagom till sommaren var han all in. Gjorde gemensam sak med Elon Musk och andra tillskyndare i Silicon Valley. Började kalla sig ”den första kryptopresidenten” och lovade att göra USA till internetvalutornas ”första riktiga supermakt”. Uppmanade anhängare att donera till kampanjen i Bitcoins (det gjorde de, i massor). Backade mitt i valrörelsen en ny kryptosatsning, föga förvånande mot ”omfattande kompensation”, enligt bolagets hemsida. Och framför allt: lovade avregleringar. 

Vad är bitcoin?

Bitcoin är en decentraliserad digital valuta som bygger på blockkedjeteknik och som kan skapas och användas utan mellanhänder men inte kopieras. Totalt kan 21 miljoner enheter skapas. Idag finns 19,8 miljoner Bitcoins tillgängliga, men på grund av den kontrollerade utgivningsprocessen – känd som ”halvering” – kommer det totala antalet Bitcoins finnas tillgängliga först år 2140. 

Källor: Bitcoin.se, Morningstar

Här bör kanske inflikas att Financial Times spaning var tydligt sarkastisk. ”Det första kryptovalet” var i själva verket en gimmick, resultatet av en intensiv och mycket påkostad marknadsföringskampanj från den stora och växande kryptotlobbyn. 

Och Donald Trumps entusiastiska utfästelser? ”Nonsens och bondfångeri”. Den som ”fått för sig att detta sträcker sig längre än ekonomiskt egenintresse bör förbereda sig på att bli besviken”. 

Kryptovalet, skrev den fina finanstidningen, liknade mest en fars.

Sedan gick det som det gick, eller fortfarande går, för att vara precis. Trump vann valet med klar marginal och Republikanerna fick sina majoriteter i kongressen, vilket ger handlingsutrymme. 

Han har ett tydligt mandat och signalerade ganska snabbt att han har för avsikt att göra ungefär vad han lovade under valrörelsen. Han har nominerat en räcka kontroversiella namn till höga positioner. Och han utsåg omgående Elon Musk till chef för ett slags informellt departement – döpt efter Musks egen kryptovaluta Doge, märk väl – med uppgift att avreglera den federala statsapparaten. 

Värdet på Bitcoin har följaktligen skjutit i höjden. Morgonen efter valet hade kursen stigit med 25 procent sedan mitten av oktober. Denna vecka översteg den för första gången 90 000 dollar, eller 20 procent till. Sedan kraschen för två år sedan har den ökat i värde med omkring 460 procent. Sedan Donald Trump blev president första gången för åtta år sedan? 12 800 procent, ungefär. En del ser den utvecklingen som ett tecken på en revolution som ännu bara är i sin inledningsfas; andra ser den branta kurvan mer som ett kvitto på kryptomarknadens inneboende volatilitet. 

BITCOINS VÄRDEUTVECKLING. Sedan mitten av oktober har Bitcoin ökat med cirka 50 procent i värde. Sedan november 2022 har kursen stigit med motsvarande 460 procent. Källa: Nasdaq

För att kunna säga något intelligent om det där måste man gå tillbaka lite snabbt till grunderna. Kritikernas främsta invändning har alltid varit att Bitcoin lanserades som en alternativvaluta, men att den varken går att använda som betalmedel i någon meningsfull utsträckning – försök använda den på Ica – eller tjänar som en särskilt pålitlig värdebevarare. Mer korrekt vore att beskriva den (och de flesta andra kryptovalutor) som en tillgång, men till skillnad från en aktie eller ett statspapper saknar den samtidigt underliggande värde. 

– Om du är en trader är Bitcoin på många sätt en attraktiv tillgång för marknaden är väldigt likvid och samtidigt väldigt volatil, och det är bra egenskaper om man handlar på daglig basis, säger Patrik Wahlén, grundare och styrelseordförande i investeringsbolaget Volati. 

– Men jag kommer aldrig köpa Bitcoin för jag vill äga sådant som jag kan värdera. Bolag med riktiga kassaflöden som man kan ta ställning till. Kryptovalutor går inte att värdera för det finns inget underliggande värde. Det är ren spekulation. 

Förespråkarna framhåller istället att Bitcoin ger ett oslagbart skydd mot inflation, eftersom utbudet är begränsat och kontrollerat (se faktaruta). Det vill säga: Bitcoin är vad en valuta borde vara, eller var när nationella valutor var kopplade till guldet, fast ännu säkrare, för också guld gick ju att mixtra med, men Bitcoin är tack vare sin decentraliserade uppbyggnad och sitt beroende av ojämförliga mängder datorkraft (samt därför el) i princip omöjlig att manipulera. 

Det är skälet till att Bitcoin har gett en årlig avkastning på över 100 procent i mer än ett decennium och till att de stora institutionella investerarna nu går in med kraft, menar tillskyndarna. 

– Att stora spelare som Blackrock och Morgan Stanley inte bara satsar på Bitcoin utan också kontinuerligt utbildar andra är jätteviktigt. Det kommer att fördjupa och stabilisera marknaden, säger Christopher Kock, vd på kryptoförvaltaren Virtune i Stockholm. 

Samtidigt kan man fråga sig hur starkt intresset bland de verkliga bjässarna faktiskt är. 

Visst, det glunkas om en ännu icke-nämnd pensionsförvaltare i Storbritannien och Blackrock har gjort ett stort nummer av sina Bitcoin-ETF:er. Men Vanguard, som numera är lika stora, ligger alltjämt lågt och allokeringen bland institutionella investerare generellt är liten, sällan till aldrig över 5 procent av den totala portföljen och oftast betydligt lägre.

Men kanske kommer utvecklingen i USA att ändra allt det där? 

Säg att Trump sparkar den viktigaste myndigheten SEC:s chef Gary Gensler – kryptokollektivets fiende nummer ett – och avreglerar den amerikanska marknaden kraftigt, kanske till och med under de första hundra dagarna. 

Och säg att Trump bestämmer sig för att bygga upp en nationell Bitcoinreserv, som många i hans krets förespråkar och flera länder redan tycks räkna med – deras ackumulering i förebyggande syfte tros rentav vara ett av skälen till att kursen rusat efter valet. 

Under sådana förutsättningar är det inte särskilt svårt att föreställa sig ett mer omfattande skifte bland institutionella investerare, varvid Bitcoin blir mainstream på riktigt. 

Visst, man ska vara försiktig med att dra ut linjerna. Trumps förra mandatperiod var kaotisk. Utnämningarna hittills tyder inte på att den kommande blir annorlunda. Man bör inte utesluta att alla ligger i luven på varandra om några månader – det gäller förstås särskilt Trump och Musk – och man bör definitivt inte utesluta att Demokraterna tar tillbaka både Representanthuset och Senaten om två år. 

Men man bör inte heller utesluta att Trump gör vad han säger. Han har erfarenheten. Han har mandatet. Några pennstreck, ett nytt regelverk och marknaden sköter resten. Vips är revolutionen ett faktum. 

– Svenska aktörer har inte råd att stå bredvid och titta på då, särskilt som vi redan ligger ganska långt efter i utvecklingen, säger Christopher Kock. 

– Vem vet, jag kanske är världens största idiot som förlorar massa pengar, skrattar Patrik Wahlén. Men jag har klarat mig rätt bra på att göra saker på mitt sätt hittills. 

Financial Times? För varje dag som går blir kryptorevolutionen svårare att stå emot, konstaterade den fina finanstidningen i veckan. 

BitcoinUSA
Arvid Åhlund
Arvid Åhlund Reporter och krönikör[email protected]

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;