Nya modellen – så påverkas ditt bolån
Ett nytt förslag från regeringen gällande modellen för bolåneränta ska minska kostnaden för de som vill betala sina bundna bolån i förväg eller byta bank.
– Kostnaderna för låntagaren kommer gå ner och konkurrensen mellan bankerna kommer att stiga, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket.


Den nya modellen skulle innebära att man som låntagare inte längre ska behöva ersätta banken för de uteblivna ränteintäkter som kan förekomma vid ett byte av bank eller försäljning av bostad. Dessa kostnader har fram tills nu kunnat bli väldigt höga.
I ett pressmeddelande från regeringen så bedömer de att förslaget kommer gynna de som nu har osäkra ekonomiska förhållanden.
Claudia Wörmann förklarar vad detta kommer att innebära i praktiken:
– Det kommer bli lättare för låntagare att begära ut sitt amorteringsunderlag, säger hon och fortsätter.
– Numera kan låntagaren begära ut sitt amorteringsunderlag digitalt men då blir de ofta uppringda av banken som vill få reda på varför de gör detta.
Oftast är anledningen till att man plockar ut sitt amorteringsunderlag att man vill byta bank, vilket nuvarande bank såklart vill motverka.
Kan bli 15 000 kronor billigare
För låntagaren hade förslaget inneburit att kostnaderna vid ett byte av bank hade blivit väsentligt mycket lägre. Din nuvarande bank tar nu ut en form av avgift för de ränteintäkter som uteblir om man vill byta vilket motverkar konkurrens mellan bankerna och gör att det blir mindre rörelse på bostadsmarknaden eftersom att folk undviker att byta bank eller flytta om man har bunden ränta.
Wörmann har tagit fram ett exempel som visar hur mycket ett hushåll kan spara på den nya modellen:
Med den nuvarande modellen och en ränta på 3 procent hade en familj med lån på 2 miljoner behövt betala 40 000 kronor i ränteskillnadsersättning. Den nya regleringen utgår från marknadsräntan vilket speglar den verkliga kostnaden. Eftersom marknadsräntan är lägre än den avtalade blir ränteskillnadsersättningen nu 25 000 kronor. En skillnad på 15 000 kronor.
– Det är bra att det här sker. Bankerna blir mer konkurrensutsatta vilket är bra, det ska vara en rörelse på bostadsmarknaden och med bolån, säger Wörmann.
Eftersom att regeringen och Sverigedemokraterna har majoritet i riskdagen förväntas förslaget att röstas igenom för att träda i kraft 1 juli 2025.
Följ taggar
