Prenumerera

Ordern: Mer makt över bankerna och börsen

Via presidentorder vill Donald Trump stärka sin makt över regleringen av USA:s finansmarknader och banker.
Hans chef för budgetkontoret har fått uppdraget att säkerställa att SEC agerar i enlighet med presidentens direktiv.

Trump bitcoin SEC börs
Via presidentorder vill Donald Trump stärka sin makt över USA:s reglerande finansmyndighet SEC. Foto: AP / TT Nyhetsbyrån
Publicerad: Feb 19, 2025, 18:02Uppdaterad: Feb 19, 2025, 19:15
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Beslutet som undertecknades av Donald Trump på tisdagen beskrivs av Bloomberg minska oberoendet för SEC och centralbanken Federal Reserve.

Den amerikanska centralbanken Federal Reserves penningpolitiska beslut omfattas inte av Trumps presidentorder, men den dikterar en förändring av Feds oberoende vad gäller översyn och regleringar av finansiella institutioner.
"Tidigare administrationer har tillåtit så kallade 'oberoende reglerande myndigheter' att bedriva sin verksamhet med minimal översyn från presidenten. De här reglerande myndigheterna utöver för närvarande betydande exekutiv makt utan att svara under presidenten i tillräckligt stor utsträckning, och via honom, det amerikanska folket", står det att läsa i Trumps beslut.

Russ Vought, Trumps nyblivna chef för budgetkontoret i Washington DC, får enligt beslutet ansvaret för att "justera" hur bland annat den reglerande finansmyndigheten SEC, som fastställer spelreglerna för bland annat börshandel, den federala handelsmyndigheten FTC och kommunikationsmyndigheten FCC agerar.

"Maktdrag"

Voughts agerande måste ske inom ramarna för rådande lagstiftning, men enligt Trumps presidentorder är det hans egen och justitieministern Pam Bondis tolkning av lagen som ska vara rådande, skriver New York Times.

Vought är en av författarna av det valmanifestet Project 2025, vilket enligt Forbes utgjort grunden för en majoritet av Trumps beslut via presidentorder sedan han återfick makten i Washington DC.

The Economist beskriver Vought som en förespråkare av "odelad exekutiv teori" – en uppfattning om att presidenten i USA:s president har en absolut maktställning i sitt ämbete.
– Det här är ett maktdrag gentemot oberoende myndigheter, en administrativ struktur som kongressen använt för olika funktioner sedan 1880-talet, säger Peter Shane vid juridiska fakulteten på NYU, till New York Times.

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;