Prenumerera

Karta: Här är de fattigaste och rikaste områdena i Sverige

Den ekonomiska standarden i Sverige sjönk för andra året i rad, enligt SCB:s senaste siffror.
Klyftorna mellan de klart rikaste och fattigaste, som ökat under många år, minskade under 2023.
Men hur ser det ut där du bor?
EFN Finansmagasinet har brutit ner SCB:s siffror om nettoinkomst på stadsdelsnivå.

Djursholm har Sveriges högsta inkomster.
Danderyd är den kommun med högst nettoinkomster i Sverige, enligt nya siffror från SCB. Foto: TT Nyhetsbyrån
Publicerad: Jan 22, 2025, 14:01Uppdaterad: Jan 23, 2025, 09:24
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

När den ekonomiska standarden i Sverige sjönk 2022 var det första gången sedan 90-talskrisen.

Nu visar SCB:s senaste siffror, som nyligen publicerats och avser året 2023, att den fortsätter att sjunka.

Totalt landade den ekonomiska standarden på strax över 300 000 kronor i medianvärde i Sverige (läs mer om begreppen och se karta längst ner i artikeln).

– Dessa nedgångar två år i rad innebär att den ekonomiska standarden 2023 ligger på samma nivå som 2017, säger Peter Gärdqvist, utredare på SCB, i ett pressmeddelande.

SCB mäter även hur stor andel som lever med låg ekonomisk standard, vilket också definieras som "relativ fattigdom". Andelen som lever i de förhållandena i Sverige minskade däremot under 2023, från 13,6 procent till 13,2 procent.

De ekonomiska klyftorna mellan de absolut rikaste och fattigaste i Sverige, som ökat under många år, minskade något under 2023, visar samma siffror. Även om klyftorna fortsätter vara stora jämfört hur det såg ut tidigare på 2000-talet.

I samma statistik går det även hitta siffror över svenskarnas nettoinkomster, alltså summan av en persons alla skattepliktiga och skattefria inkomster minus skatt och övriga negativa transfereringar.

Dessa siffror går att bryta ner på stadsdelsnivå, vilket EFN Finansmagasinet gjort för att se var i Sverige inkomstnivåerna är som högst och lägst både år 2022 och 2023 (se kartan i slutet av artikeln).

Högst medelnettoinkomst under det senaste året det finns siffror för hittas i det område som SCB definierar som Djursholm södra. Där låg nettoinkomsten på strax under 2 miljoner kronor. Djursholm norra kommer därefter, följt av flera andra lyxiga områden i Stockholm.

Högsby
I Högbsy är nettoinkomsten lägst i landet. Foto: TT Nyhetsbyrån

På andra änden av listan kommer Västra Flogsta i Uppsala, ett studenttätt område, där motsvarande medelsumma landade på 130 000 kronor. På listan längst ner hittas flera andra populära bostadsområden för studenter, tillsammans med utsatta områden med socioekonomiska utmaningar som Rosengård i Malmö, Kronogården i Trollhättan och Tjärna Ängar i Borlänge.

Det kan ta någon minut för kartan att ladda. Läs mer om kartan i faktarutan nedan.

Kommunerna med de högsta nettoinkomsterna (i tusentals kronor)

  • Danderyd, 990,1

  • Lidingö 633,3

  • Vellinge 519,2

  • Täby 510,3

  • Nacka 505,7

Kommunerna med de lägsta nettoinkomsterna (i tusentals kronor)

  • Högsby 263,1

  • Ljusnarsberg 263,5

  • Filipstad 263,8

  • Överkalix 267,4

  • Munkfors 269,2

Källa: SCB, siffran avser medelvärde.

Begrepp

Ekonomisk standard används för att kunna göra jämförelser av disponibel inkomst mellan olika typer av hushåll, där hushållets totala disponibla inkomst sätts i relation till hushållets antal av vuxna och barn. Ekonomisk standard avser siffrorna i grafen om de rikaste och fattigaste i Sverige ovanför.

En disponibel inkomst betyder summan av samtliga hushållsmedlemmars alla skattepliktiga och skattefria inkomster minus skatt och övriga negativa transfereringar.

Låg ekonomisk standard eller relativ fattigdom avser andelen personer i Sverige som lever i hushåll med en ekonomiska standard som är mindre än 60 procent av medianvärdet i riket.

Nettoinkomst, som kartan bygger på ovan, avser summan av en persons alla skattepliktiga och skattefria inkomster minus skatt och övriga negativa transfereringar.

Kartan ovan är indelad enligt SCB:s så kallade regionala statistikområden (Regso). Enligt den metoden delas Sverige in i 3 363 olika olika områden, som det går att se statistik för.

Källa: SCB

Följ taggar

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;