Orange kuvertet på väg ut – det bör du ha koll på
I dag har det orange kuvertet börjat skickas ut till alla pensionssparare runtom i Sverige.
Det här bör du hålla koll på.


Det orange kuvertet från Pensionsmyndigheten delas ut mellan 17 februari och 21 mars. Sammanlagt skickas omkring 6,4 miljoner kuvert till pensionssparare i hela Sverige. Majoriteten får sitt kuvert digitalt via en e-brevlåda.
– De flesta får ju inte kuvertet i fysisk form längre, utan man får det via sin digitala brevlåda. Så tipset är att klicka vidare där och faktiskt logga in och se hur mycket man kan tänkas få i pension den dag man ska börja ta ut den, och det gäller oavsett ålder tycker jag, även om du är 30-40 år så kan det vara bra att få lite koll. Vilka delar ingår i pensionen egentligen, hur ser min tjänstepension ut, vad kan det röra sig om för pengar och vad har jag för riktålder? säger pensionsexperten Monica Zettervall.
Nyhet i orange kuvertet 2025
Den enda riktiga nyheten i årets kuvert är riktåldern, som börjar gälla från och med nästa år.
– Det är den nya pensionsåldern i Sverige som införs fullt ut från nästa år, det är en pensionsålder som kommer att följa medellivslängdens utveckling. När vi fortsätter leva så länge som vi ser ut att göra även framåt så kommer också pensionsåldern följa med i den utvecklingen, säger Zettervall och fortsätter:
– Det är för att kunna upprätthålla pensionsnivåerna så att vi inte får för låga pensioner helt enkelt. Det kapital du har tjänat ihop till pensionen behöver fördelas på fler år när livslängden ökar och då blir pensionen per månad lägre.
Riktåldern kommer dock med vissa valmöjligheter.
– Det finns viss flexibilitet, man kan ta ut allmän pension, alltså inkomstpension och premiepension, tre år före sin riktålder som tidigast, säger Zettervall.
Viktigt att veta om pensionen
En annan detalj som vissa finner intressant är att det går att jämföra sin pensionsutveckling med andra.
– Man kan ju jämföra sig med andra om man vill, och titta på hur premiepensionen har utvecklats jämfört med genomsnittet samt vad genomsnittet betalar i fondavgifter, det brukar en del tycka om.
Sammanfattningsvis, innan vi sätter punkt:
– Det är viktigt att veta vad som bygger pension. Att det som påverkar storleken på pensionen mest är inkomsterna genom hela livet, att du har tjänstepension från din arbetsgivare och vid vilken ålder du börjar ta ut din pension. Det är väl de tre sakerna framför allt som är bra att ha koll på, avslutar Zettervall.
Pensionens alla delar
Din pension kan komma från tre håll:
• Allmän pension från staten som administreras av Pensionsmyndigheten. Den består av inkomstpension och premiepension, som båda grundas på din inkomst.
• Tjänstepension från din arbetsgivare, vilket de flesta får. Om du haft flera arbetsgivare kan du ha tjänstepension hos olika bolag.
• Eget sparande som är frivilligt och något du själv kan välja att ha via bank eller försäkringsbolag.
Pensionspyramiden illustrerar dessa delar, men fördelningen ser olika ut för alla. Eget sparande är ett tillval som kan stärka din pension.
På minpension.se kan du få en prognos över din framtida pension baserat på din lön, pensionsålder och intjänade belopp.
Orange kuvertet visar din allmänna pension: hur mycket du tjänat in under det senaste inkomståret, värdeutvecklingen på din inkomst- och premiepension samt vilka fonder din premiepension är placerad i och vilka avgifter du betalar.
Varje år du arbetar tjänar du in till pensionen, och ju längre du arbetar, desto högre blir din pension.
Riktåldrar pension för olika årskullar
66 år = födda 1958-1959
67 år = födda 1960-1966
68 år = födda 1967-1980
69 år = födda 1981-1996
70 år = födda 1997-2014
*Födda 1964 och framåt har endast en prognostiserad riktålder, det vill säga att den inte är fastställd/beslutad ännu.
