
Österlens guldkorn – där rapsen möter havet
Det börjar med en avsmakningsmeny på en krog där interiören är hämtad från ödehus och slutar på ett gästgiveri där tiden tycks stå still. Däremellan: loppisar, skånelängor, äppelträd i blom och dopp i ett kallt hav. Följ med på en roadtrip till Österlen – där varje vägkrök döljer något vackert.
Rapsfälten väller fram som gula hav mellan Österlens mjuka kullar. Det är slutet av maj och naturen står i full blom. Det är tiden mellan hägg och syren, när landskapet är som vackrast och turisterna ännu inte har börjat välla in – i alla fall inte i några stora skaror. Vi – en fotograf som har bott på Österlen i ett knappt decennium och en reporter som har spenderat mycket tid i Skåne – ger oss i väg med bil, redo att plocka russinen ur Österlenkakan.
Det börjar i Ystad där rosor klättrar över korsvirkeshusen i de smala kullerstensgränderna. Vi sippar på kaffe inne på pittoreska Per Helsas gård – ett av Ystads äldsta hus – där restaurangen Grändens mat numera huserar. Efter att ha kollat in banorna på Ystads tennisklubb beger vi oss österut. Ystad brukar betraktas som den västra porten till Österlen, och snart kör vi på mindre vägar genom byar med namn som låter som att de är tagna ur folksagor.
Det här är Österlen
En region i sydöstra Skåne. Namnet "Österlen" kommer från gammalskånsk dialekt och betyder ungefär "öster om leden", det vill säga öster om den gamla vägen genom Skåne.
Landskapet karakteriseras av öppna jordbrukslandskap, böljande kullar, vita sandstränder och pittoreska fiskelägen.
Regionen har lockat konstnärer och författare sedan början av 1900-talet, däribland Fritiof Nilsson Piraten och Vilhelm Moberg.

I horisonten reser sig Ales stenar som ett stenålderns Stonehenge med utsikt över ett vilt hav. Ales stenar är kanske Sveriges mest imponerande fornlämning. Beläget på en ås ovanför det lilla fiskeläget Kåseberga på Österlens sydkust, bjuder monumentet på en magnifik utsikt över Östersjön och det omgivande landskapet. Ales stenar består av 59 stora stenblock, var och en väger de uppåt fem ton, och de är arrangerade i en skeppsliknande formation.
En kombination av kultur, historia och natur
Det är fint att vandra längs med havet till Dag Hammarskjölds Backåkra. Den svenske diplomaten och FN:s generalsekreterare sökte en plats för stillhet och reflektion, och när han hittade Backåkra behövde han inte leta längre. Efter hans död 1961 förvandlades Backåkra till ett museum och minnesmärke över hans liv och gärning. I dag är platsen en vilsam kombination av kultur, historia och natur – med den meditativa cirkeln i sten som naturlig samlingsplats.
Det doftar nybakat bröd när vi kliver in på Gamla Bageriet i Borrby. Det är ett charmigt hantverksbageri beläget i det gamla stationshuset på Järnvägsgatan. Här bakas surdegsbröd, kardemummabullar och croissanter med ekologiska och lokala råvaror. Vissa mjölsorter mals till och med på plats. Vi beställer grillat levainbröd och gör upp planer för resten av dagen. Men först tar vi oss en titt på Borrby, som har blivit alltmer populärt de senaste åren. Ett stenkast från bageriet tronar muralmålningar i poppiga färger, och den gulliga, lilla biografen som verkar ha glömt att det är 2025. Den är snyggt retro – här har ju visats film i över hundra år. Men gammalt möter nytt, och på programmet den närmaste veckan står både den senaste Mission impossible-filmen och nya Jurassic park med Scarlett Johansson.
Enkelt att hamna rätt
Ett trivsamt plus med Österlen är att det alltid tycks ligga en trevlig krog på behändigt avstånd. Här vimlar av härliga restauranger och fik, och det är enkelt att hamna rätt. Men det rör på sig i utbudet – det dyker hela tiden upp nya krogar, samtidigt som gamla trotjänare slår igen.
Äta & dricka: Fem härliga krogar och fik
Ulla & Folkes mat och vin, Kivik
Charmig krog med familjär atmosfär och en meny med fokus på skånska råvaror i säsong. Det bohemiska haket drivs av duon Beatrice Johansson och Jonas Folke Sundström, båda med lång erfarenhet från restaurangbranschen på Österlen. Härlig uteservering vid äppellunden, men också mysig inomhusmiljö med mycket loppis- och vintagefynd. Vissa sommarkvällar förvandlas Ulla & Folkes till cocktailbar med dj – i sommar ska bland andra Olof Lundh spela.
cappelin.se
Brösarps Gästgifveri, Brösarp
Ett klassiskt skånskt gästgiveri. Anrik miljö – krogen är inrymd i en rustik byggnad med anor från 1600-talet med mycket historisk charm. Sparris, sill och vilt – här serveras skånsk husmanskost i väl tilltagna portioner. Gästgiveriets signaturrätt är den skånska äggkakan, med knaperstekt fläsk och rårörda tillbehör.
gastis.se
Olaols Gelato, Gladsax
Österlens största glassnackis de senaste åren. Här serveras både klassiska och ovanligare glassmaker tillverkade av lokala och ekologiska ingredienser, inklusive mjölk från grannens kossor tvärs över gatan. Varje morgon går glasstillverkarna till granngården och hämtar mjölk från dagens första mjölkning. Mjölken pastöriseras i gårdsmejeriet, sedan är gelatotillverkningen i gång. I sommar kör Olaols sista året på sin mysiga innergård, sedan kommer glasseriet att flytta in i en gammal kvarn i Tommarp. Under sommarhalvåret finns dessutom Olaols blåa glassbuss på olika marknader och byar på Österlen.
olaolsgelato.se
Kiviksås Gårdsbutik & Café, Kivik
Mysig kafémiljö med fårskinn och drejade tekoppar. Här serveras nybryggt kaffe, äppelpaj och grillade smörgåsar. Men hit åker man också för att köpa gårdens egenproducerade äppelmust – färskpressad, ofiltrerad och helt utan tillsatser, tillverkad på äpplen från de egna odlingarna. Brett sortiment av olika slags mustar – från Rubinola och Ingrid Marie till Katja och Belle de Boskoop. Ligger granne med Ulla & Folkes mat och vin.
kivikasmust.se
Gamla Bageriet, Borrby
Här samlas brödälskare och fikafantaster. Beläget i det före detta stationshuset i Borrby, där de klassiska, gamla detaljerna har kombinerats med mer modern design. Härlig mix av surdegsbröd, kardemummabullar, småkakor och croissanter – allt bakat med ekologiska råvaror och långa jästider. Den soliga terrassen på baksidan bjuder in till långfika.
gamlabageriet.se
Att dubbelkolla status och öppettider på nätet är alltså en god idé, och under högsäsong är det säkrast att boka bord – åtminstone till middag. Många känner till Buhres i Kivik, Daniel Berlins Restaurang Vyn och Olof Viktors bageri i Glemminge. Och på senare år har Talldungen i Brösarp, Pastafabriken i Ingelstorp och Allé på Österlen lockat matintresserade Österlenbor och turister.
Keppsprydda solkyssta sommarjobbare
Dessutom har Olaols Gelato i Gladsax utvecklats till en riktig Österleninstitution. När vi hälsar på står de kepsprydda sommarjobbarna Olof Åkesson och Alexander Karlsson i kassan. De har haft en hektisk dag, men det är inget mot det som komma skall. Under högsäsong vallfärdar turister och lokalbor till gelaterians innergård. Glassutbudet ändras varje dag, men just i dag rekommenderar den sommarjobbande duon kombinationen pistage och stracciatella.
Inte för inte kallas Österlen för Sveriges Provence. Här finns ju ljuset, maten, och konsten, men också det böljande landskapet med den ena gulliga byn efter den andra.
Österlen har länge varit en tillflyktsort för konstnärer och hantverkare, och här finns gott om gallerier, ateljéer och kreativa verkstäder. I Kivik prunkar det i trädgårdarna längs Konstgatan. Det är en charmig gatstump med gallerier och ateljéer såsom Kiviks konsthall, Annkristin Anderssons glas- och keramikverkstad och Galleri Handell. Arts & craft-inspirerade Ulriksdals trädgårdskonst är kronan på verket. Förvisso kostar det en hundring i entré till trädgården, men det är det värt. Trädgården är som en nedtonad svensk version av den brittiska trädgården Sissinghurst. Här dominerar de enkla växterna, med mycket pollen och nektar för insekter.

Ett stenkast härifrån testar vi äppelmust på ett ställe vi först tror är Kiviks Musteri, men som visar sig heta Kivikås. Det är både ett härligt kafé och en gårdsbutik där man kan köpa äppelmust. All must är färskpressad, ofiltrerad och helt utan tillsatser – ett sant hantverk där varje äppelsort odlas i separata odlingar och pressas individuellt vid rätt mognadsgrad.
Romantik och nyskördad sparris
På samma gård ligger Ulla & Folkes mat och vin, som många matintresserade Österlenbor rekommenderar. Vi anländer tidigt på kvällen, men det är redan fullt vid borden. Kocken Jonas – Folke är hans andranamn – småpratar avspänt med gästerna. Vi beställer nyskördad sparris och krispigt, vitt vin från Arild. Det är spetsdukar på bordet, glas i olika modeller och prydnadssaker i fönsterkarmarna. Allt är hämtat från ödehus i Dalarna, meddelar Ulla, ja, eller Beatrice som hon, hovmästaren, egentligen heter. Beatrice har tidigare drivit Franskans Crêperie i Rörum, medan Jonas har arbetat på Hammenhögs Gästgivaregård, Karlaby Kro och Talldungen. Vi njuter av en femrätters för prisvärda 700 kronor, där höjdpunkten är det långbakade lammet – Ulla & Folkes signaturrätt och det som många åker hit för.
Dagen därpå beger vi oss mot Haväng. Det har mulnat på, men det gör landskapet nästan ännu vackrare. Himlen hänger tung över sanddynerna och ett par modiga själar badar nakna i det kyliga havet. Intill stranden breder Ravlunda skjutfält, med sitt unika hed- och stäpplandskap, ut sig. Området lockar sällsynta fåglar, och i deras fotspår kommer fågelskådarna. Men det är ett militärt skjutområde, bäst är att söka på ”Ravlunda” på forsvarsmakten.se för att kolla tillgänglighet.
Naturälskarens faga dröm
Vi har inte fått nog av vacker natur och fortsätter mot Stenshuvud nationalpark. Här är kusten ännu vildare och dramatisk. Det är en av Skånes tre nationalparker och hit vallfärdar naturälskarna.
Upplev: Fem vackra platser
Stenshuvud nationalpark – med utsiktsberg, tät bokskog och vacker havsstrand.
Sandhammaren – lång och orörd sandstrand som flera gånger blivit utnämnd till Sveriges finaste.
Ales stenar – Sveriges största skeppssättning, från järnåldern, med dramatiskt läge vid havet i Kåseberga.
Brösarps backar – böljande gröna kullar som ofta används som symbol för Österlen.
Haväng – vackert kustlandskap där öppna hedar, sanddynor och fornlämningar möter havet vid Verkeåns mynning.

Men sedan börjar vi bli hungriga. Att slå sig ner vid ett bord på Brösarps Gästgifveri är att som kliva in i en svunnen tid. Klockan kunde ha stannat på 1963. Eller 1989. Här är fokus på klassiska rätter. Vi ratar dock signaturrätten spettekaka för färsk Österlensparris, och allt är precis lika vällagat som för tio år sedan. Vid det här laget är gästgiveriet en riktig Brösarpsinstitution som lockar både lokalbor och turister.
Många betraktar Brösarp som porten till Österlen. Området är känt för sina natursköna omgivningar, inklusive Brösarps backar – en serie kuperade landskap som bjuder på panoramautsikt över Österlen. Landskapet skiftar i olika nyanser av grönt, och det är svårt att se sig mätt på vidsträckta ängar, böljande kullar och alla får, som i fjärran ser ut som små rökpuffar. För den friluftsintresserade finns här gott om möjligheter till vandring, cykling och fågelskådning.
Bredden är vårt signum.
Men Brösarp utmärker sig också för sina välsorterade antikaffärer. Tribo Antik är en charmig antikaffär som erbjuder allt från historiska möbler och folkkonst till modernare designklassiker och porslin.
– Alla är inte ute efter 1700-talsskåp, vissa vill ha 60-talsporslin. Men tre saker har vi alltid i sortimentet – änglaskåp, med änglar som dekor, stenbord, med en tung kalksten som bordsskiva, samt tornastolar, ett slags karmstol med mycket dekor som var vanlig i Skåne, säger Maj-Britt Tribo, som har drivit butiken i tre decennier.
Loppisar & vintage: Tre måsten för sakletaren
Suckarnas gång, Simrishamn
Österlens största loppis belägen mitt i Simrishamn, mellan kyrkan och kyrkogården – därav det poetiska namnet. En typisk lördag kan upp till 150 försäljare ställa upp sina bord här. Suckarnas gång har blivit den självklara mötesplatsen för såväl fyndjägare som nostalgiker. Utbudet är brett – här samsas högt med lågt, och antikproffs med folk som har tömt det egna garaget. Bakom arrangemanget står IFK Simrishamn, som på uppdrag av kommunen sköter allt det praktiska.
suckarnas.se
Pellgaardska, Örum
Fin butik med välkurerat antik- och vintageutbud. Slog upp portarna 2023 i den byggnad som i över 100 år var Örums lanthandel. Grundaren, Diana Pellgaard, har skannat loppisar och nätet i jakten på vintageinredning, möbler och textilier, men också kläder och accessoarer, från förr. Resultatet är lyckat och vintagedrottningen Elsa Billgren har flera gånger tipsat om Pellgaardska. I sommar ska Diana Pellgaard dessutom driva kafé i trädgården.
pellgaardska.se
Tribo Antik, Brösarp
Antikaffär med allt från stenbord och änglaskåp till brödkorgar och keramik från bland annat Lisa Larsson och Stig Lindberg. Tribo Antik är en del av Brösarps rika antiktradition och ligger nära andra välkända butiker i området, såsom Jan-Erik Öhgren Antikvitetshandel och Tantalus Antik. Ligger mitt emot Brösarps Gästgifveri.
instagram.com/tribosantik
Vi lämnar butiken med både kristallglas och delar till Kokaservisen i kassarna. Alla dessa butiker och loppisar är en del av charmen med Österlen, och i bakluckan på vår bil blir det mindre och mindre plats. Den som är intresserad av andrahandsmarknaden får heller inte missa Suckarnas gång i Simrishamn. Det är Österlens absolut största loppis som håller öppet på lördagar.
Liv föds på nytt
Pellgaardska i Örum brukar också vara värd ett besök. Den drivs av Diana Pellgaard, som till vardags jobbar som hemkunskapslärare. Hennes passion är återbruk, och hon skannar nätet och lokala loppmarknader i jakten på godbitarna. På hyllorna trängs snäckor och mässingsljusstakar med buntar av linneservetter. Det är ett kurerat utbud – Diana har lyckats med det som många andra inte gör: att få vintageutbudet att se aptitligt ut. Sedan Elsa Billgren tipsade om butiken kommer ännu fler kunder.
– History repeats itself. Allt går igen. Jag önskar att folk, i stället för att handla på Zara Home eller H&M, åker till en sådan här affär och köper det de behöver. Ärligt talat har jag ett kluvet förhållande till konsumtion. Å ena sidan har jag funderat på att bli mer aktiv på Instagram och lägga ut fler bilder, å andra sidan vill jag inte uppmuntra till att köpa på sig mer och mer prylar. Men det är i alla fall bättre att handla secondhand än att köpa nytt.

Doften av nybryggt
Vi åker vidare genom bokskogar täta som tak. På kaféet vid Alunbruket balanserar servitrisen Cassandra Medrala stora brickor med rabarberpaj och bryggkaffe. Kaféet är snart redo för 100-årsjubileum. Det är 96:e säsongen som det håller öppet, och elva år i rad har kaféet listats i White Guide som ett av Sveriges bästa kaféer.
– Vi serverar fortfarande sockerkaka enligt gammelfarmors recept. Det var gammelfarmor Hilda som startade det här kaféet, och jag är fjärde generationen som driver det, säger Johan Carlsson, som är utbildad psykolog, men som för några år sedan bestämde sig för att ta över gården efter sin mamma.
Alunbruket är en bra utgångspunkt för att utforska naturen runt omkring, inte minst Verkeåns naturreservat. Här finns flera fina leder, och Alunbruket erbjuder vandringspaket inklusive övernattning. Den charmiga korsvirkeslängan från 1700-talet rymmer numera ett B&B. Här kan man checka in i stugor med namn som ”The Little Room” och ”The Main Room”. Vandringspaketet inkluderar två dagars vandring längs Skåneleden och Backaleden, med start vid havet i Haväng och avslutning i Alunbruket.
Vi beger oss mot havet igen, och letar upp en plats i lä. Vi sätter oss med ryggen mot en vitputsad vägg och solen tittar fram. Luften är saltstänkt och måsarna ropar. Vi tittar ut mot havet – alltid detta hav. Och Österlen glittrar i kapp med havet.
Följ taggar
