Persson: Europa får inte tveka i gröna omställningen

Tyska Thyssenkrupp ser över sina planer på att tillverka grönt stål, och nu har frågetecken väckts även på svensk mark om den historiska satsningen Hybrit. Den tidigare statsministern och ordförande för LKAB Göran Persson är tydlig i sitt budskap – Europa får inte tveka.
Det säger han i en intervju med Dagens industri.

Clara Alanko
Clara AlankoReporter
Göran Persson
"Om Europa tvekar om den gröna omställningen, så kommer definitivt andra aktörer globalt att inte göra det", säger Göran Persson till Di. Foto: TT
Publicerad: 10 okt. 2024, 11:48Uppdaterad: 10 okt. 2024, 12:15
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Göran Persson, tidigare statsminister och ordförande för LKAB, betonar i en intervju med Di att omställningen av industrin måste fortsätta. Med det senaste beskedet från den tyska stålproducenten Thyssenkrupp – som pausat sitt prestigefyllda projekt för grönt stål – har osäkerheten ökat även kring liknande initiativ. På svensk mark handlar det om storsatsningen Hybrit där de statliga företagen LKAB och Vattenfall samarbetar med SSAB för tillverkningen av fossilfritt stål.

Persson understryker allvaret med klimatkrisen som kommer allt närmre och att de tunga industrierna måste agera.

– Tittar man sedan på vilka det är som står för utsläppen så hamnar väldigt mycket i tung industri. Och den tunga industri som vi har här i Sverige är stålet, säger han till Di.

Utmaningarna som Thyssenkrupp står inför misstänker Persson har att göra med frågeställningen om vem som ska ta taktpinnen under omställningen, och lyfter ett varningens finger i ärendet.  

– Vi ska se upp med en sak. Och det är att om Europa tvekar om den gröna omställningen, så kommer definitivt andra aktörer globalt att inte göra det, säger han till Di.

Persson påpekar att det är avgörande att inte ignorera problem som exempelvis batteritillverkaren Northvolt står inför, då det kan leda till att europeiska aktörer hamnar i underläge gentemot konkurrens från länder som Kina.

Hybrit-projektet har fått brett politiskt stöd från både den nuvarande högerregeringen och den tidigare S-ledda regeringen, men kritikerna pekar på risker som sjunkande stålpriser och behovet av ny, fossilfri energi. Persson framhåller att även om säkerhet i lönsamhet är svår att garantera, så är det viktigt att minska koldioxidutsläpp. Han betonar Sveriges stora tillgångar av högkvalitativ malm och menar att det skulle vara ett “strategiskt misstag” att avstå från att leda omställningen.

SSAB planerar att investera över 50 miljarder kronor i ett nytt stålverk, vilket har väckt frågor bland analytiker om lönsamheten. Även SD-toppen Tobias Andersson har kritiserat investeringen.

– Det innebär en enorm riskexponering för SSAB och jag upplever inte att bolaget har någon plan B, säger Tobias Andersson i en kommentar till Di.

Angående de kritiska analytikerna och deras uppmaning till SSAB att se över planerna svarar Göran Persson:

– Jag har sett det där, men jag kan inte bedöma det. Men analytikerna driver inte företaget.

LKABSSABVattenfallGöran PerssonThyssenkrupp
Har du ett nyhetstips? Mejla [email protected]

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;