Prenumerera

Peter Carlsson nära tårar: ”Otroligt dum fråga”

Budskapet från Northvoltledningen är att bolaget är relativt livskraftigt men att det behöver pengar. Produktionsproblemen har blivit avsevärt mindre, enligt styrelseordföranden Tom Johnstone. Han sa också att behovet av europeisk ”batterisuveränitet” kvarstår.

Jonas Frändén
Jonas FrändénRiksredaktör EFN
Peter Carlsson var känslosam när han mötte pressen efter beskedet om Northvolts konkurs. Foto: TT Nyhetsbyrån
Publicerad: 12 mars 2025, 14:09Uppdaterad: 12 mars 2025, 14:31
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Det var av förklarliga skäl låg stämning på den presskonferens som Northvoltledningen höll på onsdagsmorgonen med anledning av beskedet om att en konkursansökan är inlämnad.

– Det är en mycket ledsam dag, sa Tom Johnstone, som flankerades av tidigare vd:n och medgrundaren Peter Carlsson på företagets huvudkontor på Alströmergatan i Stockholm.

Det var efter en lång kamp för finansiering som bolaget till slut fick ge upp och ansöka om konkurs. En konkurs som kan bli den största i Sverige någonsin. Runt 4 500 personer jobbar på Northvolt, de flesta i Skellefteå. Vad skulderna uppgår till är oklart men när bolaget gick in i ett så kallat chapter 11-förfarande i USA i höstas nämndes en summa på cirkla 60 miljarder kronor.

Northvolt
Låg stämning på pressträffen efter beskedet om Northvolt. Foto: TT Nyhetsbyrån

Detta händer nu med Northvolt

Vad som nu kommer att hända med anställda och produktionsanläggningar återstår att se men Northvoltledningen säger att de vill samarbeta med konkursförvaltaren Mikael Kubu.

– Från och med idag så kommer vi att stötta konkursförvaltaren i hans arbete för att om möjligt hitta en finansiering som möjliggör fortsatt drift under konkursprocessen, sa Tom Johnstone.

Det som hela tiden varit Northvolts stora problem är den hackande produktionen. Man har helt enkelt inte alls kunnat producera den mängd batterier man haft som mål att producera. Det har inte ens varit nära. Bolaget har heller inte velat förklara i detalj vad som strulat.

Kan ni säga mer om produktionsproblemen idag?

– Vi har varit väldigt öppna med att vi har haft problem men det är en väldigt högteknologisk och komplicerad process. Men det vi har sett de senaste sex månaderna är en betydande förbättring i produktionen och en betydande förbättring av avkastningen i fabriken så trenden är väldigt bra just nu, sa Tom Johnstone.

Det räckte dock inte till att locka in finansiering som kunnat rädda bolaget och nu är frågan vem som skulle kunna ta över konkursboet. Tom Johnstone hade ingen lust att spekulera.

– Vi har i alla fall prövat alla vägar men vad som händer i processen framåt är svårt att veta. I andra processer liknande denna har köpare plötsligt dykt upp men jag vet inte vem det skulle kunna vara och jag vill ogärna spekulera.

Peter Carlsson
Peter Carlsson var nära tårar under pressträffen om Northvolts konkurs. Foto: TT Nyhetsbyrån

Behovet av en europeisk ”batterisuveränitet” kvarstår dock, enligt Johnstone.

– Även om vi idag markerar slutet på det här kapitlet så är vi hoppfulla om att den grund vi lagt i form av teknologi, kunskap och engagemanget för hållbarhet, kommer att leva vidare och fortsätta driva förändring.

Peter Carlsson, som var nära tårar, sa att han var ”så ledsen” över hur historien om Northvolt slutar.

– Vi har varit nära en lösning flera gånger men tyvärr nådde vi inte hela vägen fram.

– Men det är väldigt viktigt för mig och många med mig att de här olika verksamheterna får ett liv efter idag.

Peter Carlsson: ”Otroligt dum fråga”

Peter Carlsson fick frågan om han trodde att en svensk köpare skulle kunna driva verksamheten vidare:

– Det finns ett antal intressenter men jag vill inte kommentera mer. Det är fantastiskt fina verksamheter men som behöver kapital.

Hur mycket kapital ville eller kunde han inte säga.

Ingen av Northvoltrepresentanterna ville heller prata om vad som hade kunnat göras annorlunda tidigare och när Peter Carlsson fick frågan från SVT om hur han ser på det faktum att många förlorat mångmiljardbelopp på Northvolt, bland annat svenska pensionsfonder, men att han själv är en av få som tjänat pengar på Northvolt (han har sålt av aktier för cirka 200 miljoner kronor) svarade han:

– Idag vill jag inte kommentera det och jag tycker att det här en otroligt dum fråga.

Northvolt
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd
Finansmagasinet

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;