Peter Malmqvists nya varning om börsen
Baksmällan efter Trump-festen: En börskrasch.
Den oberoende analytikern Peter Malmqvist ser på rallyt på marknaden kors över Atlanten med uppgivenhet.
– Det är ingen som vågar stå vid sidan om, säger han.
Marknadens reaktioner syntes redan på valnatten när det började lukta vinst för Trump. Ju mer elektorsröster han tog, desto tydligare blev det. Dollarn stärktes och kryptovalutornas värde sköt rakt upp.
Under veckan efter vinsten fortsatte uppgångarna på Wall Street. Det breda USA-indexet S&P 500 har gått upp flera procentenheter, medan marknaden i Europa – och Sverige – har fått kämpa i motvind efter rusningen på andra sidan av Atlanten.
Samtliga blickar riktas mot USA och Peter Malmqvist, känd som börspessimist, skakar på huvudet.
– Klokt? Det tycker jag inte att det är.
Han drar paralleller till hur det såg ut innan it-bubblan sprack 2000.
– Jag kan konstatera att USA är väldigt högt värderat. Nästan oavsett vilka parametrar jag jämför med. Jag har nästan lika höga värderingar som när vi var på toppen av it-bubblan. Förväntningarna är lika höga på bolagen som det var då.
Det är dessutom av samma skäl, förklarar han. Då var teknologisektorn som var övervärderad, och nu är det samma sak igen.
Han pekar bland annat på orimliga förväntningar på till exempel Apple och Microsoft.
– De, som har ganska normal till och med medioker vinstutveckling, har P/E-tal på över 30, säger han och fortsätter:
– Det är ett tecken på att man förväntar sig något där framme som vi inte har sett i historiken. Om de förväntningarna inte infrias, då är ju riktningen neråt.
Farligt budgetunderskott
Varför marknaden reagerar som den gör tror Peter Malmqvists framför allt har att göra med Trumps löften om skattesänkningar. Det är motorn bakom allt, misstänker han.
– Många pratar om tullar och så vidare, men tullar är svårare att räkna på. Det är möjligt att det gynnar vissa företag, men kommer definitivt missgynna andra börsbolag. Effekterna på inflationen är oklara. Och på allt annat som kan hända. Så jag tror nog att man måste hitta en mer tydlig positiv faktor för aktieägarna och då är mitt svar sänkta skatter.
Något som kan leda till ett tufft budgetunderskott, säger han.
– När han sänkte skatten förra gången gick budgetunderskottet i USA ganska stabilt från ungefär två procent av BNP till ungefär fem procent. Tre procentenheter är väldigt mycket. Sedan kom pandemin. Då blev det absurda siffror.
I dag ligger budgetunderskottet på 6,5 procent, säger han.
– Och han ska börja sänka skatterna, varför är det ett problem? Ja, det blir ju väldigt mycket obligationer, eftersom de ska låna upp de här pengarna. Till slut, oavsett inflation och annat, blir det allt svårare för den internationella finansmarknaden att svälja de här obligationsemissionerna. För det är på det internationella planet de måste hämta pengarna. De har ju inte de pengarna på hemmaplan.
Och när världens största ekonomi – mätt i siffror – USA också får ett för stort budgetunderskott, då blir det tufft, säger den oberoende analytikern.
– Då blir det svårt oavsett vad Fed gör och placerare blir fundersamma, säger han och varnar för att allt det här till slut kan leda till en "rätt ordentlig börsnedgång".
– Då pratar jag börskrasch, Standard and Poor's går ner 30 procent och Stockholmsbörsen går ner 40 procent.
"Ingen vågar stå vid sidan om"
Ett av problemen menar han är att placerarna överlag är för bundna till trender.
– Att komma efter index i en uppåtgående marknad är väl det enda säkra sättet att bli av med jobbet på. Så vi får en indexföljsamhet som är enorm, säger han och tillägger:
– Det är ingen som vågar stå vid sidan om, som har ett mandat att förvalta aktier.
Det finns ett alldeles för stort fokus på USA i stort, poängterar han.
– Både vad det gäller pengar, uppmärksamhet, publicitet, beröm och så vidare. Europa är inte värt ett skit. Det kan vi bara skrota. Vi kommer bli fattiga. Men amerikanerna kommer segla ifrån oss allihop. Det här är ju artiklar som du kan läsa varje dag, överallt.
– Vi ger amerikanerna alla våra pengar. Och vi tänker inte på att amerikanerna måste infria de här förväntningarna och dessutom hålla en låg ränta i ekonomin. Den ekvationen kommer de inte klara av.
Och nu vet vi vad det kan innebära, enligt Peter Malmqvist. Han sammanfattar det bäst själv.
– Det var inget roligt samtal det här va?