Tuffa utmaningar för Gotlands jordbrukare
Var tredje svensk morot kommer från Gotland, och en tredjedel av dessa kommer från familjeföretaget Ryftes som drivs av systrarna Erika och Karin Andersson. Det handlar om 10 000 ton morötter som varje år skeppas till fastlandet.
Orsaken till att så mycket morötter odlas just på Gotland är den kalkrika jorden.
– Det ger morötterna en sötare smak, och sockerhalten gör också att vi kan lagra dem i kylrum över hela vintern utan att tappa smak eller kvalitet, säger Karin Andersson.
Men att ha stora odlingar på ön kommer med sina utmaningar. Det ena är vattenbristen, där det är ständigt låga grundvattennivåer.
– Vi har byggt egna dammar för att kunna sköta bevattningen, det började vi med redan på 70-talet, säger Erika Andersson.
Den andra stora utmaningen är transporterna. Under en stor del av året går det två färjor om dagen från ön, en till Oskarshamn och en till Norrtälje. Det gäller att få ombord dagens transport, för några andra alternativ finns inte.
– Vi börjar tidigare på morgnarna än de flesta andra, eftersom vi har så skarpa tidsramar för när vi måste vara klara varje dag. Vi är vana, men det är klart att det är utmanande, säger Karin Andersson
Medverkande

Gäster