Häng med till Bohusläns tångodling
Utanför Grebbestad i Bohuslän finns Sveriges största tångodling – ett åtta hektar stort område i havet där det kan växa upp till 100 ton tång. Företaget bakom tången heter Nordic Seafarm och fördubblade förra året sin försäljning.
Nordic Seafarm startade 2016 som ett forskningsprojekt vid Göteborgs universitet och KTH – med en tydlig vision: att ersätta importerad sjömat med svenskodlad tång.
Än så länge äter inte de flesta svenskar tång varje vecka. Men både bolaget och investerarna tror på idén – trots konkurrensen från betydligt billigare import från Asien. Det säger Niklas Carlson, försäljningschef på Nordic Seafarm.
– I höstas satte vi ut små tångbebisar på repen. Nu håller de på och drar upp repen. De små tångbebisarna har blivit långa tångrankor. Så nu skördar vi tången och landar den här på kajen för att sedan tas vidare till vår processing-enhet i Strömstad där vi torkar tången och sedan säljer den, säger Niklas Carlson.
I dag säljer Nordic Seafarm sin tång till både svenska stjärnkrogar och livsmedelskunder i ett antal europeiska länder.
– Den här är väldigt uppskattad inom restaurang och matindustrin. Tången har varit med både 2022 och 2023 på Nobelmiddagen faktiskt. När du torkar den så smakar den väldigt potent. Den smakar nästan som skaldjur när den är torkad. Nu är den väldigt mild, men med ganska kraftigt tuggmotstånd skulle jag säga, säger Kajsa Olsson, marknadschef på Nordic Seafarm.
Under 2023 sålde Nordic Seafarm tång för drygt 2 miljoner kronor, en siffra som dubblerades förra året. Trots olika ekonomiska bidrag ökade förlusten på sista raden under samma period från minus 12 till minus 23 miljoner kronor. Ändå ser framtiden ljus ut: i höstas tog bolaget exempelvis in 25 miljoner i nytt kapital, med Inter Ikea och EU-finansierade InnoEnergy i spetsen.
Om tång kommer att slå igenom som framtidens mat eller inte återstår att se – men häng med EFN:s reporter Anders Frick och fotograf Frans Huhta ut på havet för att få ett bildmässigt smakprov på tången.
Medverkande


Gäster