Köttbranschen under press
Publicerad: 17 apr. 2020, 18:42Uppdaterad: 1 okt. 2024, 00:27
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd
I Sverige sysselsätts runt 10 000 personer av kött- och charkbranschen. Många anställs via bemanningsföretag från andra EU-länder och de stängda gränserna har gjort läget ansträngt.
”Vi har ett strukturellt underskott på yrkesmän i branschen och grundskälet är att det utbildas för få i Sverige”, säger Magnus Därth, vd på Kött och Charkföretagen.
Det är främst styckare som saknas och det är inte helt lätt att ta in outbildad personal i det yrket.
”Det tar upp till tre år innan man är fullärd, så det finns ett problem i att flytta över personal från andra branscher som har friställd personal”, säger Därth.
Branschen jobbar intensivt med att utbilda personal i Sverige för att minska beroendet av utländsk arbetskraft.
Redaktör: Nicolina Söderqvist