Prenumerera

Mathias och skaldjursfabriken gjorde Väderstad till besöksmagnet

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Väderstad är inte stort mer än en korsning på östgötaslätten, ändå är det lilla samhället målet för en ständig ström av besökare. Orsaken? Två familjeföretag, skaldjursfabriken Marcuskräftan och Väderstad centralkonditori.

– Vi är några entreprenörer som är lite halvgalna allihop. Tillsammans lockar vi folk, det är en positiv spiral som är rätt fantastisk, säger Mathias Cah.

Han är tredje generationen som driver skaldjursfabriken Marcuskräftan. Att det finns en skaldjursfabrik med tillhörande butik just här har sin förklaring.

– Det finns gott om kräftor i Vättern som bara ligger någon mil bort. Det var min farfar som även drev livsmedelsbutiken i samhället som började sälja kräftor, kokta efter farmors recept. Och så har det fortsatt.

Och vuxit. När Marcus tog över butiken i ung ålder omsatte verksamheten en dryg miljon, idag är siffran uppe i 29 miljoner.

Tvärs över bygatan ligger Centralkonditoriet, som drivs av makarna Thomas och Helené Schwenke. När de köpte verksamheten i slutet av 90-talet låg omsättningen också den på någon miljon. Idag lockar man ungefär 2000-3000 gäster dagligen under sommaren, och varje helg året runt.

Omsättningen ligger på 19 miljoner. Till det ska läggas parets krog, ett stenkast längre bort, som omsätter 13 miljoner. Så tre företag som tillsammans omsätter närmare 60 miljoner och drar besökare året runt till en korsning mitt ute på Östgötaslätten, hur är det möjligt?

– Dels är det såklart vad vi erbjuder, att det är en genuin matupplevelse som håller hög kvalitet. Sedan ligger vi inte så avsides som det först verkar, vi är bara fem minuter från E4 och inom någon mils radie ligger flera lite större orter, säger Thomas Schwenke. 

Medverkande

Thomas ArnrothRedaktör Linköping EFN

Gäster

Mathias Cah Marcuskräftan
Thomas Schwenke Centralkonditoriet
Helené Schwenke Centralkonditoriet