Mer svensk kvarg åt folket

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vi äter mer kvarg än någonsin, och alla kurvor pekar uppåt. Förra året slogs nya försäljningsrekord och kvarg utsågs till Sveriges trendigaste livsmedel. Nu startar Arla kvargproduktion vid mejeriet i Linköping, tidigare har all produktion skett i Tyskland och Danmark.

– Det här blir också ett steg i att förstärka Sveriges livsmedelsförsörjning, säger mejerichefen Ann-Louise Wärners.

Kvarg har ett högt proteininnehåll, men låg fetthalt. Det här gjorde att livsmedlet började bli populärt i början av 2010-talet, främst bland unga och träningsintresserade. Sedan dess har försäljningen ökat konstant.

Sedan tidigare har Skånemejerier tillverkning av kvarg i Sverige, Arlas tillverkning i Linköping dröjer till 2028. Exakt hur många nya jobb satsningen innebär kan inte Arla svara på i dagsläget, men mjölkintaget som redan idag ligger på flera hundra miljoner liter kommer öka med 30 procent.

– Eftersom vi hämtar all vår mjölk från Östergötland, södra Sörmland och norra Småland, får det stor betydelse för regionens mjölkbönder, säger Ann-Louise Wärners.

Medverkande

Thomas ArnrothRedaktör Linköping EFN
Bill WattsFotograf EFN

Gäster

Ann-Louise WärnersMejerichef Arla Linköping