Mer svensk kvarg åt folket
Vi äter mer kvarg än någonsin, och alla kurvor pekar uppåt. Förra året slogs nya försäljningsrekord och kvarg utsågs till Sveriges trendigaste livsmedel. Nu startar Arla kvargproduktion vid mejeriet i Linköping, tidigare har all produktion skett i Tyskland och Danmark.
– Det här blir också ett steg i att förstärka Sveriges livsmedelsförsörjning, säger mejerichefen Ann-Louise Wärners.
Kvarg har ett högt proteininnehåll, men låg fetthalt. Det här gjorde att livsmedlet började bli populärt i början av 2010-talet, främst bland unga och träningsintresserade. Sedan dess har försäljningen ökat konstant.
Sedan tidigare har Skånemejerier tillverkning av kvarg i Sverige, Arlas tillverkning i Linköping dröjer till 2028. Exakt hur många nya jobb satsningen innebär kan inte Arla svara på i dagsläget, men mjölkintaget som redan idag ligger på flera hundra miljoner liter kommer öka med 30 procent.
– Eftersom vi hämtar all vår mjölk från Östergötland, södra Sörmland och norra Småland, får det stor betydelse för regionens mjölkbönder, säger Ann-Louise Wärners.
Medverkande


Gäster