Svenska höns värper sex miljoner ägg om dagen – det räcker precis
Det finns problem i svensk livsmedelsproduktion, men ägg är inte ett. Tvärtom, Sverige är i stort sett självförsörjande.
Och det handlar om en hel del ägg. I snitt äter vi drygt ett halvt ägg per person och dag, vilket betyder att svenska höns måste ge oss strax över sex miljoner ägg om dagen. Och det gör hönorna.
Men det finns sårbarheter i systemet. Visst foder måste importeras och sjukdomar som fågelinfluensa och salmonella har vid några tillfällen slagit ut svenska produktionsanläggningar.
Då kan det blir tomt på svenska ägg i butikerna.
– Jämfört med andra länder ligger vi dock bra till med en salmonellafri produktion, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på Svenska ägg.
I händelse av kris har det här betydelse. EU-reglerna säger att färska ägg ska ätas inom en månad.
– Men salmonellafria ägg, som vi har i Sverige, håller flera månader i rumstemperatur. Det gör att ägg är utmärkt att ha hemma om det skulle bli kris.
Vi besökte en lantbrukare vars höns producerar 50 000 ekologiska ägg om dagen, och fick ta på oss plastskydd på fötterna - även när vi var utomhus.
Medverkande

Gäster