Toppskörd med bitter eftersmak: "EU drar ner Europas förmåga"
EFN har återigen besökt ”EFN-bonden” Björn Wallin i Vattholma utanför Uppsala och efter ett par år med dåliga skördar var beskedet om årets skörd positivt.
– En skåning hade ju varit missnöjd med åtta ton höstvete per hektar. Men här är det bra, säger han.
Spannmålspriserna har fallit tungt i år samtidigt som priset på gödsel fortfarande är högt. Och efter dåliga skördar 2023 och 2024 var det därför ett absolut måste för många bönder med en bra skörd i år. Och det blev det överlag, så även i Vattholma.
– Skörden 2025 blev jättebra. Allt är inte sålt och invägt än men förmodligen blir det den bästa skörden som jag har upplevt, säger Björn Wallin.
Bakom rekordskörden låg bra övervintring för höstvetet och ett perfekt sommarväder med lagom mycket regn och inte alltför varmt. Dessutom var skördevädret lämpligt, vilket sparar tid och pengar.
Men helt nöjd är Björn Wallin ändå inte. Han hade möjlighet att sälja sin veteskörd i förtid men avstod.
– Jag blev för feg. Höstvetepriset kunde man låsa för årets skörd på någonstans runt 2,50 (kronor per kilo) men så blev man lite för girig och tyckte inte att det var bra nog. Då fick man som straff för det nöja sig med 1,60 kronor vid skörd.
Det osäkra omvärldsläget har på senare år aktualiserat frågan om Sveriges beredskap, och då inte minst vår livsmedelsberedskap. Det har i sin tur gjort böndernas förmåga att producera till ett nationellt intresse och ett annat sätt än tidigare.
Ett välkommet uppvaknande, tycker Björn Wallin, men han ser också en problematisk målkonflikt när det gäller beredskap kontra att leva upp till klimatmålen.
– EU håller på högsta nivå på att dra ner Europas förmåga att producera livsmedel och göra sig mer sårbart.
På vilket sätt?
– Vi har hårda klimatmål som kommer skarpt om ett par år som innebär begränsningar i produktionen, både av insatsvaror som handelsgödsel och av primärproduktion jordbruk. Vi har frånhänt oss hela verktygslådan med genmanipulering, med modern växtförädling. Det har vi släppt till USA, Brasilien och så vidare. Vi har sagt nej till det och det kommer att straffa sig. Man måste hela tiden ha konkurrenskraft i sin produktion för att kunna vara hållbar i ett svårt läge.
Medverkande

Gäster