Ekonomikanalen

Därför tackar Romme Alpin nej till de feta sedelbuntarna

Romme Alpin utanför Borlänge är Sveriges största alpina skidanläggning utanför fjällvärlden.

Anläggningen ägs inte av någon av de stora skidkoncernerna eller av något riskkapitalbolag. Ända sedan starten för 30 år sedan har det varit ett familjeföretag och så ska det förbli.

”Vi ser det här som ett otroligt långsiktigt projekt och tänker bibehålla det inom familjen. Anläggningen är med andra ord inte till salu”, säger Bo Funcke, vd för Romme Alpin.

Investerare har kommit med feta sedelbuntar men det är inget som har fallit Rommes ägare i smaken. Att driva skidanläggning har blivit en livsstil för familjen.

Det har genom åren investerats över en halv miljard i Romme Alpin och det är inte slut med det. Men det finns utmaningar. Den största är att tillverka snö. Det krävs 10 – 12 dygn med minusgrader för att tillverka all den snö som behövs under en vintersäsong.

”Får vi inte de här 10 – 12 dygnen då blir det kinkigt. Och det har vi varit med om några gånger”, säger Bo Funcke.

För att klara av att tillverka all snö som behövs har Romme 700 snökanoner, fler än någon annan skidanläggning i Norden. Men om inte klimatet är med på noterna är inte snökanonerna till någon nytta.

En annan utmaning som dykt upp är corona. 2020 blev Romme den första skidanläggningen i Sverige som stängde ned verksamheten. I år hoppas man slippa det.

Reporter: Jonas Frändén