Förvaltare: Kassaflöden mycket viktigare än substansvärden

EFN Marknad fokuserar på fastigheter tillsammans med Philip Hallberg, som precis startat en fastighetsfond hos Lannebo Fonder tillsammans med Tobias Kaj.

Philip Hallberg menar bland annat att det inom fastighetsbranschen är alldeles för mycket fokus på substansvärden. Fastigheternas värden sätts ganska subjektivt menar han, vilket gör måttet mindre bra. Han gillar i stället att titta på företagens kassaflöden.

Över tid har sektorn visat stabil och hög kassaflödestillväxt. Det är dock stora skillnader i tillväxt mellan bolagen. Ett bolag som sticker ut positivt är Balder.

”Erik Selin är en fantastisk duktig entreprenör och kapitalallokerare”, säger Philip Hallberg.

En observation som Hallberg gjort är att bolagen som genererar mycket tillväxt generellt inte är dyrare andra. Detta är något som han tar hänsyn till i sina investeringar. Både när det gäller bolag han köper och bolag han blankar, vilket han har möjlighet att göra i fonden.

Hållbarhet är något som kommer bli viktigare även inom fastighetsbranschen tror Hallberg. Och svenska fastighetsbolag har en del att jobba med där.

Att starta en fastighetsfond nu när branschen har gått bra ett tag ser den före detta analytikern inte som något problem:

”Om vi inte trodde på sektorn vore vi helt puckade” , säger Philip Hallberg.

Programledare: Albin Kjellberg