Ekonomikanalen

Så investerar Svolder och Latour

EFN Marknad lägger all fokus på investmentbolag tillsammans med två vd:ar, en sparekonom och en författare.

Programmet inleds med att Ulf Hedlundh, vd för Svolder, och Johan Hjertonsson, vd för Latour, intervjuas. Sedan diskuteras investmentbolag med Frida Bratt, sparekonom på Nordnet och Marcus Fridell, författare med stort intresse för investmentbolag.

Ulf Hedlundh förklarar att Svolder fokuserar på mindre noterade bolag på Stockholmsbörsen, med börsvärden på under 20 miljarder kronor.

Bolaget har som strategi att inte vara största ägare i sina innehavsbolag och att inte sitta med i styrelserna.

Bland Svolders innehav återfinns Garo och Troax. Ett annat innehav som Ulf Hedlundh lyfter fram är Xano, som är ett industrikonglomerat från Jönköping.

Latour skiljer sig en hel del från Svolder genom att kombinera en börsportfölj med en helägd portfölj av industribolag.

Johan Hjertonsson förklarar att Latour oftast är huvudägare i sina innehav och att man vill vara aktiva i bolagen, upp till en viss gräns.

I börsportföljen återfinns bland annat Alimak, Seciritas och Tomra. Ett innehav som Johan Hjertonsson lyfter fram extra är Europas största teknikkonsult Sweco.

Ett bolag som Latour och Svolder har gemensamt är Troax och både Hedlundh och Hjertonsson gillar bolaget.

Investmentbolag är populärt hos småsparare. Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, uppmanar sparare att tänka till en gång extra innan de köper bolag som handlas till en hög premie. En hög premie innebär att du betalar mer för att köpa investmentbolaget än för att köpa de enskilda innehaven som investmentbolaget äger.

Även Marcus Fridell, författare med stort intresse för investmentbolag, varnar för att många bolag just nu handlas till väldigt höga premier.

Fridells favorit bland investmentbolagen just nu är Investor, som fortfarande handlas till en rabatt. Detta innebär att du betalar mindre för att köpa Investor än för att köpa de enskilda innehaven separat.

Kinnevik och Ratos är två andra svenska investmentbolag som Marcus Fridell lyfter fram. Dessutom tipsar han om det belgiska investmentbolaget Groep Brussel Lambert.

Programledare: Ara Mustafa

Personer

Marcus Fridell

Jonas Hjertonsson

Frida Bratt

Ulf Hedlundh