Till startsidanTill startsidan

Kunskap och långsiktighet fortfarande viktigast för småsparare

Finansvärlden har skakats om i början av 2021 när småsparare utmanat blankande hedgefonder vilket fått aktiekurser att både rusa och rasa.

Vad kan detta leda till för konsekvenser för småsparare diskuterar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet och Sean George, chefsförvaltare på Strukturinvest, i EFN Marknad.

Det hela inleddes i USA när småsparare insåg att dataspelsbutiken Gamestops aktie var kraftigt blankad. Småsparare och aktivister tog strid mot de blankande hedgefonderna genom att köpa aktien. På detta sätt skapades vad som kallas en short squeeze.

SE MER: Så fungerar en short squeeze

SE MER: Så fungerar blankning

Frida Bratt och Sean George är överens om att short squeeze är något som småsparare inte ska ägna sig åt. Då kan det sluta illa som det gjort för många i fallet med Gamestop, då aktiekursen efter att ursprungligen ha rusat sedan föll som en sten.

Fenomenet med småsparare som utmanar blankare lär vara här för att stanna tror Sean George. Redan nu finns det fler exempel än Gamestop.

En risk med det hela är att sparare alltmer börjar se börsen som ett spel. En annan risk är att förtroendet för börsen minskar när många anser att kurserna är riggade.

Spararna som kom in sent i processen och som fick se sina placeringar sjunka kraftigt i värde tog en stor risk. Men även de professionella blankarna tog en stor risk i detta fall menar Sean George:

”Det är superintressant att småsparare såg blodet i vattnet och tryckte till en dålig riskposition hos en professionell investerare”, säger han och betonar att riskhanteringen hos de professionella investerarna fullständigt hade havererat i detta fall.

Programledare: Ara Mustafa