9 bolag som väntas maxa utdelningen 2024

Många svenska storbolag spås gå mot ordentliga vinstökningar jämfört med i fjol, något som kan innebära även höjda utdelningar under nästa år.

Men vilka utdelningsaktier ska man egentligen välja inför 2024? Detta diskuteras i dagens EFN Marknad.

Rapportsäsongen för det tredje kvartalet har redan smugit i gång. Enligt Lasse Lundgren, förvaltare på Aktie-Ansvar, ser det bra ut för många bolag.

”Vi kan väl vara överens om att de svenska storbolagen ser ganska starka ut generellt sett. Vi har på något sätt gått och väntat på en lågkonjunktur som inte hänt, utan tvärtom har marginalerna varit rekordstarka. Så det lär bli ganska bra resultat om jag får gissa”, säger Lasse Lundgren i programmet.

Jonas Olavi, allokeringschef på Alpcot, håller med och tror på starka rapporter för många bolag.

”Men det marknaden kommer att gå på är framtidsutsikterna. Så levererar man inte utsiktshöjningar så kan man ändå drabbas negativt på börsen, trots att man kanske slår förväntningarna i reda siffror”, säger Jonas Olavi.

En anledning till att så många svenska storbolag spås rapportera bra jämfört med i fjol är att leveransstörningarna har försvunnit, en annan är att de svenska storbankerna går väldigt bra i den här räntemiljön, menar Jonas Olavi.

Lasse Lundgren framhåller att insatspriserna för bolagen har fallit mycket. Samtidigt har bolagen varit väldigt snabba med att höja priserna.

”Vi har ju sett enorma prisökningar de senaste två åren. När prisökningar möter lägre insatspriser, då blir det bra resultat”, säger han i programmet.

Ökade vinster brukar också innebära ökade utdelningar. I programmet diskuteras därför några bolag som spås höja utdelningen rejält nästa år.

Dessutom bjuder de båda finansprofilerna på fem utdelningsaktier vardera som de tror på inför 2024.

Programledare: Christian Ploog