Ekonomikanalen

Guldet laddar för uppgång när pengar trycks som aldrig förr

Guldpriset har fallit tillbaka sedan det nådde ett nytt all time high i augusti 2020. Detta är helt normalt menar Eric Strand, förvaltare på AUAG Fonder. Även silverpriset har fallit tillbaka efter en stark utveckling i fjol.

Strand räknar dock med att priset ska upp igen. För silverpriset handlar det delvis om en ökande industriell efterfrågan. Men främst handlar det om, för både silver och guld, om ädelmetallernas inflationssäkrande funktion.

Centralbanker världen över trycker pengar i en aldrig tidigare sedd takt. Pengar som används till att finansiera bland annat coronaåtgåärder och som bygger upp ländernas skuldsättning.

Detta har hittills inte lett till speciellt mycket inflation om man tittar på så som inflation brukar mätas, prisinflation. Om man däremot tittar på tillgångsinflation (aktier, fastigheter med mera) så finns det helt klart inflation. Hur länge det kan fortsätta så är oklart menar Eric Strand:

”Den fortsätter tills den inte fortsätter. Det blir ofta ett ganska abrupt slut.”

Eric Strand menar också att rädslan för en börskrasch är överdriven:

”För alla unga människor som börjar jobba och inte har tillgångar så är en nedgång en möjlighet att köpa in sig i marknaden. Nu är marknaden reserverad för oss som varit med länge.”

Programledare: Albin Kjellberg

Personer

Eric Strand