Ekonomikanalen

Hagströmer: Thedéen kan göra Riksbanken funktionell igen

Sven Hagströmer gästar EFN Marknad och snackar bland annat om Creades och Creaspac. Förutom det avhandlas även Riksbankens roll under den nya chefen Erik Thedéen.

Investmentbolaget Creades, som Hagströmer är ordförande för, hade ingen rolig utveckling på börsen under 2022. Varken de noterade innehaven, de onoterade eller tradingportföljen gick speciellt bra.

Angående spac-bolaget Creaspac menar Hagströmer att det har varit rätt att tacka nej till en lång rad av bolag. När det blir en affär återstår att se. Och om det inte blir det och de måste lämna tillbaka pengarna till aktieägarna ser han inte detta som något misslyckande.

Sven Hagströmer är missnöjd med hur Riksbanken har bidragit till hur den svenska kronan har försvagats under många år. Han hyser dock goda förhoppningar om att centralbanken kommer agera och kommunicera på ett bättre sätt under den nya chefen Erik Thedéen.

“Jag hoppas att Thedéen gör en ordentlig genomlysning av hela Riksbankens politik, den förda penningpolitiken de senaste åren”, säger Sven Hagströmer.

Hagströmer gillar även att Thedéen inte talar fikonspråk, som många andra centralbankschefer.

Att förutspå vad som händer med ekonomin 2023 är inte enkelt menar Hagströmer. Förutom konjunktur och inflation och andra ekonomiska aspekter så har vi ett krig i Ukraina att ta hänsyn till.

“Det är enormt viktigt för Europa och för världen att vi sätter stopp för den här ryska expansionen”, säger han.

Programledare: Madeleine Lundberg