Ekonomikanalen

Experterna om bitcoin: ”En jättebra inflationshedge”

Samtidigt som banker går under och andra bankers aktiekurser dyker stiger kursen på bitcoin. Hur hänger detta ihop och hur ser framtiden för kryptovalutor ut? Det fokuserar vi på i detta avsnitt av EFN Marknad.

Bitcoinexperten Martin Byström och hedgefondförvaltaren Anna Svahn menar att priset på bitcoin vänt kraftigt upp i år, efter ett svagt 2022, för att förtroendet för det traditionella banksystemet är i gungning när banker går under.

De amerikanska bankerna Silicon Valley Bank, Silvergate och Signature Bank som alla gått under var alla kryptovänliga. Detta har fått en teori som kallas Operation choke point 2.0 att frodas. Teorin går ut på att den amerikanska staten medvetet skulle vara ute efter att sätta dit kryptosektorn berättar Martin Byström. Detta får nog mest ses som en konspirationsteori menar Anna Svahn.

Om du är intresserad av att investera i bitcoin eller andra kryptovalutor rekommenderar både Svahn och Byström att du för långsiktiga innehav köper den riktiga kryptovalutan och att du för mer kortsiktig handel håller dig till certifikat.

Hur fungerar bitcoin då i dessa tider när inflationen rusar och penningmängden stiger? Alldeles utmärkt menar båda gästerna. Men du kan inte fokusera på KPI-inflationen och bara titta på kort sikt.

“Du kan inte säg att inflationen i Sverige är tolv procent just nu och då ska bitcoin upp tolv procent. Det är ett barockt sätt att se på det”, säger Martin Byström.

I programmet talas det även om hur energislukande bitcoin är samt om hur det går för den andra stora kryptovalutan, ethereum.

Programledare: Christian Ploog

Personer

Anna Svahn