Ekonomikanalen

Så investerar du under en björnmarknad

Många av världens börser befinner sig i en björnmarknad. Varför har det blivit så, vad är vägen framåt och hur investerar man nu? Det svarar Jonas Olavi, förvaltare på Alpcot, på i dagens EFN Marknad.

En björnmarknad definieras ofta som att kurserna fallit med minst 20 procent från toppnivån. Där har många börser, inklusive Stockholmsbörsen, befunnit sig ett tag. Vi har även upplevt så kallade björnmarknadsrallyn, där kurserna under en period vänder kraftigt uppåt, fär att sedan falla tillbaka igen.

De som sitter på nycklarna för att ta oss ur denna björnmarknad är i mångt och mycket centralbankerna menar Jonas Olavi. Men det är en svår balansgång där det handlar om att höja räntorna så pass mycket så att inflationen kan tämjas samtidigt som ekonomin inte kyls av för mycket.

För de som investerar under en björnmarknad handlar det om att välja mer defensiva branscher i stället för cykliska samt om att titta på alternativ till börsen, som till exempel hedgefonder, menar Olavi.

I den globalfond Olavi förvaltar har han nyligen satsat stort på bolag verksamma inom amerikanska sjukvårdsförsäkringar. Han har köpt aktier i United Health, Humana och Cigna.

Programledare: Julia Delin