Ekonomikanalen

Därför kraschar kronan – och Avanzas plattform

I säsongsavslutningen av EFN Marknad, tillika det 300:e avsnittet av programmet, gästar Avanzas vd Rikard Josefson, som bland annat berättar om varför han väljer att sluta på nätmäklaren efter sex år på vd-posten.

Dessutom kommenterar Josefson de driftproblem som Avanza har haft den senaste tiden.

”Jag tycker att det värsta kanske inte var att det hände, utan att det tog så lång tid för oss att komma upp igen”.

Rikard Josefson berättar att banken nu har skalat upp de resurser bolaget har gällande driften.

”Vi kommer nog att överväga att anställa ett par seniora drifttekniker ytterligare”, säger han i programmet.

Programmet gästas även av Annika Winsth, chefekonom på banken Nordea, som bland annat ger sin syn på den svaga svenska kronan.

En starkt bidragande orsak till att kronan är vek just nu, förklarar Winsth, är att den tidigare riksbankschefen Stefan Ingves under många år helt enkelt låtit kronan försvagas i syfte att få upp inflationen – något som har gjort att många utländska investerare förlorat pengar.

”När då nästa centralbankschef går ut och säger att han föredrar att se en starkare krona – då blir det litegrann upp till bevis. Att försvaga en växelkurs är väldigt enkelt för en centralbank, det är bara att trycka mer pengar. Men när Erik Thedéen säger att han vill ha en starkare växelkurs finns det en uppenbar risk att det finns de som vill testa honom”.

Annika Winsth tycker att Riksbanken bör vara mer ödmjuk, försiktig och avvaktande då man redan har höjt styrräntan väldigt mycket samtidigt som hela den svenska ekonomin är känslig när det kommer till räntan. Samtidigt är det svårt att inte göra något alls när kronan är så här pass svag, menar hon.

”Jag tror att det finns en risk att vi får aktörer globalt som börjar testa oss. Där skulle finansministern kunna träda in. Men från det hållet har det varit väldigt tyst. Man har inte pratat om kronan”, säger Annika Winsth.

Hon menar att finansminister Elisabeth Svantesson helt enkelt skulle kunna gå ut offentligt och ta den svenska kronan i försvar genom att peka på att Sverige är ett ansvarsfullt land.

”Det har ju hon haft som mantra, att här ska man minsann inte slösa, utan det ska vara ordning och reda ifall vi skulle behöva vidta åtgärder”, säger Annika Winsth och avslutar:

”Finansministern skulle kunna gå ut och försvara kronan, och det tror jag skulle vara ett starkare argument än om Riksbanken gör det”.

Programledare: Albin Kjellberg

Relaterade ämnen