Ekonomikanalen

Då ska du sälja dina aktier

Vissa menar att en bra grundstrategi gällande investeringar är att köpa aktier och lägga dem i byrålådan under en väldigt lång tid.

Men vad kan föranleda att man faktiskt överväger att sälja ett innehav man tidigare sett som långsiktigt? Den frågan diskuteras i dagens EFN Marknad.

Enligt Christina Sahlberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer, tror många människor att de har förmågan att köpa och sälja aktier vid rätt tidpunkter.

”Men det är en övertro som vi har fått från savannen när det var viktigt att klättra i hierarkin. Vi kan ofta inte göra det. Därför tycker jag att det är bättre att köpa väldigt många aktier eller fonder, så att du sprider riskerna rejält, och sedan sitta på pengarna tills några år innan du behöver dem, så att du kan sälja i tid”, säger hon i EFN Marknad.

Strategin att köpa och behålla aktier och inte sälja dem är i grunden bra, men den kan också användas felaktigt. Det menar Henrik Johansson, vd på föreningen Unga aktiesparare.

”Det finns situationer där jag kan bli väldigt emot denna strategi att aldrig sälja, och det är när folk använder den som ett argument för att hålla sig kvar i ett bolag där de har gjort en ganska dålig investering”, säger han och fortsätter:

”På sättet som Christina pratar om strategin tycker jag att den är fantastisk, men tyvärr är det många privatsparare som använder denna regel på helt fel sätt, alltså genom att tänka att så länge man inte har sålt har man inte förlorat något. Det tycker jag är ett ganska idiotiskt sätt att se på det”, säger Henrik Johansson i EFN Marknad.

Programledare: Albin Kjellberg