Till startsidanTill startsidan

Toppekonom: EU har blivit ett ekonomiskt misslyckande

Brexit behöver inte vara dåligt för Storbritannien. Det menar Roger Bootle, ekonom och grundare av Capital Economics. Tvärtom ser han stora ekonomiska fördelar med det.

Bootle är kritisk till hur EU har utvecklats de senaste decennierna. För mycket regleringar och för många byråkrater har gjort att unionen har tappat i relativ konkurrenskraft.

Ett annat stort problem är euron som Bootle beskriver som ”ett halvfärdigt hus”. För att euron ska kunna bli en ekonomisk succé krävs en ekonomisk och politisk union.

Euron är nu i stället ett problem för EU. Roger Bootle ser Italien som det största problemlandet för tillfället och han förutspår att det kan bli det första landet som lämnar euron. Men att lämna eurosamarbetet lär vara en svårare och mer riskfylld process än Brexitprocessen.

För Storbritanniens del ser Bootle tre fördelar med att lämna EU, man slipper EU-avgiften, man kan ha en egen handelspolitik och stifta egna lagar och regler.

Givetvis finns det också nackdelar, som att Storbritannien kommer vara en mindre spelare i världspolitiken än EU är. Men detta kan det vara värt menar Bootle som även ser handelsavtal som något överskattat.

Programledare: Katrine Marçal