Ekonomikanalen

Expertens tips: Så startar du e-handel snabbt

E-handeln i Sverige växer i rekordfart. För att hänga med måste nu många av landets småföretagare skaffa sig en försäljningsplattform på nätet.

Anton Johansson som är vd på e-handelsbyrån Grebban delar med sig av sina bästa tips för att snabbt få fart på affärerna.

Det första att tänka på är att inte göra det till ett för stort projekt: ”Det är ingenting konstigt, det är bara en ny kanal”, menar Johansson. ”Det ska vara enkelt att komma igång”.

Den tekniska biten är i dag lättare och kräver lite tid: ”Det går att sätta upp en e-handelsbutik på tio minuter utan att kunna koda”, säger han.

”Det enklaste är att googla runt, hitta en enkel plattform och tänka att den ska vara live inom en kvart”, enligt Anton Johansson.

När det gäller betalningslösningar tycker han att det räcker med att fokusera på de som finns i den valda plattformen: ”De flesta kunderna är beredda att hämta sitt kreditkort”.

Att snabbt börja sälja är nummer ett. Först när försäljningen ökar blir det viktigare med detaljerna som kräver fler betalsätt.

Vidare så måste ett fraktavtal med en speditör ordnas. Det är av yttersta vikt att leveranser och returer fungerar.

”Den första ordern på sajten ska vara den egna testordern. Då ska man göra hela flödet, inklusive skicka i väg den, för att se att det funkar”, avslutar Anton Johansson.

Reporter: Jonas Frändén