Ekonomikanalen

Fyra tips om hur du stärker företagets kassa

Tusentals svenska bolag är under stenhård press. Affärsutvecklaren Irmeli Eriksson från Almi ger fyra konkreta tips på hur företagare kan förbättra likviditeten och minska risken att hamna på obestånd.

Hennes första råd är att se över faktureringsrutinerna. Det gäller att få ut fakturorna så snabbt som möjligt. Samtidigt tycker hon att företagare ska vänta med att betala sina egna fakturor till förfallodagen, så att det verkligen finns en likviditet på kontot.

Som ett andra steg menar Eriksson att företag måste se över storleken på lagret. Det är pengar som sitter fast så det gäller att hitta rätt nivå utan att försämra servicen till kund.

Vidare menar hon att det är viktigt att inte ge rabatter slentrianmässigt. Då måste bolaget sälja mer för att gå med vinst och därmed ha ett större lager som binder kapital. Det gäller att vara noga med marginalen.

Irmeli Erikssons sista tips är att prioritera det företaget tjänar bäst på. Vilka kunder är mest lönsamma? Vilka kunder eller tjänster är mest lönsamma för företaget? På det sättet går det att hitta den mest vinstgivande produkten kontra den bästa kunden.

Reporter: Jonas Harrysson