Ekonomikanalen

Jämtländskt sågverk ser ljusning i efterfrågan

Krisen i byggbranschen har spillt över på marknaden för sågade trävaror men på det familjeägda sågverket Rödins Trä i Svenstavik i Jämtland har man börjat se en liten ljusning. Företaget säljer det mesta av sin produktion på export och kan ses som en konjunkturindikator i branschen.

– Förfrågningarna ökar, man vill ha längre kontrakt och vi kanske till och med kan påtala en liten prisjustering, så det känns bra, säger Markus Rödin, som är tredje generationens Rödin på vd-posten i familjeföretaget.
Tio procent av försäljningen går till Sverige, 40 procent till Norge och resterande 50 procent till resten av världen, varav en betydande del till Mellanöstern. Krisen i den svenska byggbranschen har man därmed kunnat runda men även Norge har haft en rejäl byggkris så helt opåverkat har inte Rödins Trä varit.

– Valutan har varit ganska fördelaktig för oss under den här perioden men visst har det blivit en liten inbromsning men ganska marginell ändå, säger Markus Rödin.

På längre sikt tycker han att det ser än ljusare ut, mycket tack vare träet i sig självt.
– Trä är ett hållbart byggmaterial, när det växer så suger det in koldioxid och koldioxiden byggs in i långlivade träprodukter som möbler och hus och så vidare.

Reporter: Jonas Frändén