Se tablå

Krig och höga räntor – så påverkas kapitaljakten för startups

Publicerad: 30 sep. 2024, 18:48Uppdaterad: 30 sep. 2024, 18:48
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

På TechBBQ i Köpenhamn samlas tusentals investerare och startupföretag för matchmaking - och det kan behövas. De senaste åren har startupföretag fått det mycket svårare att attrahera riskkapital. Men det finns några knep som återkommer bland de startups som lyckas.

– De ska tänka igenom hur mycket pengar de behöver, vad de ska göra med dem och varför. Det gör en stor skillnad mot de som inte har gjort sin hemläxa och inte kan sina siffror, säger Klementina Österberg, vd på GU Ventures.

Branschkollegan Linus Wiebe, som är förvaltare på FSG Fond i Skåne, poängterar att investerare just nu tittar på att det behöver finns en tydlig väg till lönsamhet för bolagen, och vilka andra medinvesterare som har gått in i bolagen.

– En viktig sak som man kanske ibland glömmer att kolla är om medinvesterarna har samma syn på vart bolaget ska ta vägen - och kanske ännu viktigare om vi har samma syn på när vi ska göra en exit med bolaget, säger Linus Wiebe.

Det är mycket svårare för startupföretag att attrahera kapital idag, jämfört för några få år sedan. Det säger Ebba Fåhraeus, vd Smile Venture Hub i Lund.

– Men det är också möjligt att det här är normalt. Vi har haft en period där det har varit extremt lätt att få kapital, men vi har nu en värld som är väldigt osäker. Det är krig på flera fronter, vi har miljöproblematik och vi har inte minst haft en period nu med lite högre räntor. Då skyr investerarna risk. Tidiga biotech- och Life Science-bolag som vi jobbar med är ju hög risk och det kan ta ganska lång tid tills de blir lönsamma eller gör den där enda affären som är helt fantastisk, säger Ebba Fåhraeus.

Hon tillägger att cell- och genterapi just nu är väldigt attraktiva områden, och dessa lockar corporate venture funds, CVC:er.

– Detta är ju pharmaindustrins investeringsarmar som investerar. De är väldigt nyfikna på nya teknologier, för själva industrin är i ett behov av nya idéer, säger hon.

Om man representerar ett litet startupbolag och vill attrahera kapital - vilka är de främsta faktorerna som man då bör fokusera på?

– Man måste välja vilka investerare som passar och man måste kunna förklara väldigt tydligt hur vägen till marknad ser ut, säger Ebba Fåhraeus.

Reporter: Anders Frick

Medverkande

Anders Frick
Anders FrickRedaktör/Reporter EFN
Klementina Österbergvd GU Ventures
Linus WiebeFörvaltare FSG Fond Skåne