Till startsidanTill startsidan

Krögarens kritik mot covidstöden

Coronapandemin har slagit stenhårt mot restaurangnäringen. EFN träffar Anders Ölwe som driver bageriet och restaurangen Finefood i Stockholm. Han är kritisk till hur staten har hanterat krisen och efterlyser kraftfullare åtgärder om det händer igen.

Våren 2020. På kort tid får över 30 000 i branschen sparken eller varslas om uppsägning. Konkursfacit för helåret blir en ökning med nära 40 procent.

Nu, ett och ett halvt år senare, tas de sista restriktionerna bort.

”Orosmässigt har det nog varit det värsta vi har varit med om”, säger Ölwe. Men han tillägger att de har klarat sig bra jämfört med många andra.

Han tycker inte att stöden från stat och myndigheter kom tillräckligt snabbt: ”Det hade varit bättre att fortsätta med sänkta arbetsgivaravgifter”, menar han.

Anders Ölwe är negativ till hur restriktionerna har utformats och anser att restaurangerna har blivit orättvist behandlade.

När nästa kris kommer vill han se mer och snabbare stöd till de utsatta branscherna.

Redaktör: Jonas Frändén