Till startsidanTill startsidan

Råden som gör att företaget lyckas i finansieringsjakten

Företagare kommer ofta till en punkt då de måste ta in kapital för att utveckla bolaget. EFN har träffat två bolag och en affärsrådgivare som ger sina bästa tips för rätt finansiering.

Jenny Johansson och Stefanie Najafi är grundarna bakom Eyescanner. Båda jobbar inom polisen och saknade ett snabbt sätt att se om någon är drogpåverkad. Deras idé är att med hjälp av mobilkamera analysera mätvärden i ögonområdet.

Eyescanner har precis börjat resa kapital med fem miljoner som mål. Deras tips till någon som söker finansiering är att börja i god tid. Samtidigt är det viktigt att prata med flera investerare parallellt.

”Tänk på om de kan erbjuda mer än bara kapital. För vår del var branschkunskap och bra försäljningskanaler viktigt”, avslutar Stefanie Najafi.

Bolaget Boneprox analyserar tandläkarröntgenbilder för att bedöma risken för exempelvis benskörhet. De har kommit längre när det kapitalresning.

Grundaren och vd:n Peder Remman berättar om vilka tre saker de identifierade som viktiga när det sökte investerare.

Har investerarna möjlighet och erfarenhet att skala internationellt? Har det ett finansiellt nätverk för eventuella framtida rundor? ”Den viktigaste punkten var om investerarna delade företagets värderingar och vision”, säger Remman. Till slut hamnade valet på Backing Minds med erfarenhet av vårdsektorn.

”Vilka investerare en startup ska kontakta beror på hur långt bolaget har kommit i sin utveckling”, säger Carl-Peter Mattsson som är affärsrådgivare på Sahlgrenska Science Park i Göteborg.

”Affärsänglar investerar i tidiga idéer och såddinvesterare i utvecklingsfasen”, förklarar han. Om en startup har en produkt klar och är redo att gasa framåt så är det "venture"-investerare som gäller.

För att lyckas måste några saker vara på plats enligt Mattsson: Det ska vara en unik idé som löser ett stort problem. Produkten ska vara skalbar. Entreprenören ska kunna övertyga investeraren att de har vad som krävs för att leverera och attrahera talang och kapital framöver.

Reporter: Anders Frick