Ekonomikanalen

Stjärnkockarnas favoritbonde avslöjar sina hemligheter

Lilla Labäck utanför Lidköping i Västergötland är gården som levererar ekologiska grönsaker till ett flertal av de svenska stjärnkrogarna.

Lantbruket röstades fram till kockarnas favoritbonde när hundratals stjärnkrögare fick rösta. EFN åkte dit för att ta reda på vad hemligheten bakom populariteten är.

Mia Jonsson, som har drivit gården i 17 år, berättar:

”Allting handlar om den goda jorden, det är där hemligheten ligger”.

Totalt odlas runt 400 olika grönsaker, rotfrukter, örter och blommor på gården.

Vem som helst får inte bli kund hos Lilla Labäck. Mia Jonsson känner alla kunder personligen och den som inte vill vara långsiktig får köpa sina grönsaker någon annanstans. Krogar belönade med stjärnor i Guide Michelin har fått nej tack på sina förfrågningar.

Stjärnkrogen Gastrologik i Stockholm med två stjärnor i Guide Michelin är en av kunderna. Krögaren Jacob Holmström berättar om hur Lilla Labäck passar in i deras sätt att arbeta. Ett sätt som innebär att menyn styrs av råvarorna och inte av kocken.

Reporter: Jonas Frändén