Ekonomikanalen

Vad sticker ut i rapporterna- och hur ser det ut för de globala lyxbolagen?

I EFN direkt gästades vi av Joakim Bornold, grundare och ordförande av sparplattformen Levler, för att analysera morgonens rapporter. Han kommenterar det faktumet att Electrolux vd ska avgå inte är en ”blixt från en klar himmel” och att Electrolux är ett sorgebarn där det är mycket att ta tag i.

Therese Nyrén är förvaltare på Lucy Global, en global fond som fokuserar på så kallade livsstilsbolag, där många av innehaven är i stora koncerner som brukar kallas för lyxbolag.
Therese Nyrén kommenterar att de riktigt lyxiga bolagen som Hermès, Prada och Ferrari har gått väldigt bra medan bolag som LVMH har gått lite sämre. Där tittar man mycket på deras prissättningskraft, det vill säga att man inte kan höja lika mycket som man kunde förut.

På frågan om varför det har gått så bra ändå svarar hon att de personer som har pengar påverkas kanske inte så mycket av boräntor och att det är dyrare att äta, till exempel. Hon menar på att miljardärerna ändå kan fortsätta att handla i de riktigt lyxiga bolagen.

Programledare: Anna Stjernquist