Ekonomikanalen

Vinnarskallen Joel Lundqvists nya karriär – skapa vinnare i näringslivet

En av svensk ishockeys allra största stjärnor och profiler de senaste 20 åren, Joel Lundqvist, har lagt skridskorna på hyllan. I stället för klubba, puck och svettiga omklädningsrum är det numera expertjobb i TV4:s hockeystudio och föreläsningar om ledarskap för näringslivet som gäller.

– Det var en hel del funderingar i våras. Jag visste att det var mycket att hantera när man lägger av efter en så lång karriär. Jag har levt extremt fokuserat på en sak, att spela hockey, så det är klart att nu börjar ju livet om, säger han.

När det gäller föreläsningsbiten är tanken att han ska dela med sig av sina erfarenheter från den mycket framgångsrika hockeykarriären. Han har vunnit tre VM-guld, fyra SM-guld, har spelat tre säsonger i NHL och har hela tiden varit känd som en stark ledare både på och utanför isen. Frågan är hur hockeyerfarenheterna översätts till en annan typ av organisation, som ett företag.

– De viktiga bitarna skulle jag säga är samma egentligen, hur man får en grupp att prestera tillsammans.

Många framgångsrika idrottare väljer att jobba vidare inom sin idrott när de lägger av, ofta i en ledarroll. Men Joel Lundqvist kände att han ville något annat. Han jobbar nu med en annan hockeyhjälte, Peter “Foppa” Forsberg, och hans delägda bolag Next Level Group.

– Jag kände väl under våren att jag behövde ta lite distans till Frölunda, jag har varit så extremt närvarande i deras verksamhet sedan jag var ung. Jag kände att jag behövde lära mig lite nya grejer, träffa lite nytt folk och bredda mig i livet.

Han berättar att han bland annat pratat med sin tvillingbror Henrik Lundqvist – som avslutade sin extremt framgångsrika karriär för några år sedan – om hur det är att ta steget från hockeyn.

– Man har försökt lyssna av och lära sig saker för att vara lite förberedd på vad som kommer efter. För egen del så ville jag spela hela vägen ut och sedan visste jag att efter karriären så kommer jag att behöva jobba med mig själv, sätta en ny plan och en ny riktning och där har jag haft hjälp av tankar och idéer från Henrik inte minst, säger han.

I inslaget ger Joel Lundqvist sina tre bästa tips på hur man bygger ett framgångsrikt team.